Rubriek: cholesterol

Nieuw onderzoek naar HDL (goede cholesterol)

Onderzoekster Ying Zhao ontdekte twee moleculen die een belangrijke rol spelen bij het afvoeren van slecht cholesterol uit de vaatwand. De conclusie van haar onderzoek kan belangrijk zijn bij de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes tegen slagaderverkalking. De Hartstichting steunde haar onderzoek. 1 november promoveerde ze aan de Universiteit van Leiden.    

Lees verder...

Leefstijltest

Vanaf deze maand kunt u een leefstijltest doen die ontwikkeld is om mensen aan te zetten en te helpen om zelf in actie te komen om  diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade te voorkomen.

Lees verder...

Nederlanders eten niet gezond

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat Nederlanders te weinig fruit, groente en vis eten. Vrijwel alle kinderen vanaf 7 jaar eten niet genoeg groente. Slechts 1 tot 2% eet wel voldoende groente, dus minimaal 3 opscheplepels groente per dag. Bij de volwassenen is dit maximaal 14%.

Lees verder...

Waarom zou je walnoten eten?

Ze hebben een prachtige vorm, die doet denken aan de menselijke hersenen. En opmerkelijk genoeg zijn ze dan ook zeer rijk aan dé bouwstoffen van het menselijk brein: omega-3 vetzuren. In walnoten zit zeer veel alfalinoleenzuur (afgekort als ALA). Dit vetzuur is essentieel, wat betekent dat je het moet eten omdat het lichaam het niet

Lees verder...

Koekjes met plantaardig vet gezond?

Het klinkt heel natuurlijk en gezond: koekjes gebakken met plantaardig vet in plaats van roomboter. Maar pas op! Niet alle plantaardige vetten zijn goed. Als het gaat om plantaardige olie dat in de voedingsmiddelenindustrie is gehard, dan ontstaat het meest schadelijke vet dat men zich maar kan voorstellen. Dat vet bevat namelijk transvetzuren, met een

Lees verder...

Cholesterolverlagende voedingsmiddelen effectief

Uit Canadees onderzoek blijkt dat een dieet met soja, noten, plantensterolen en viskeuze vezels (bijv. in havermout en peulvruchten) verlaagt het cholesterolgehalte significant beter dan een gangbaar dieet bij cholesterolverlaging. Het onderzoek is gepubliceerd in JAMA. Lees het voledige artikel op Nieuwsvoordietisten.nl

Lees verder...

Goede vetzuren kunnen mogelijk een hartinfarct voorkomen

Op dit moment is er veel verwarring over het belang van vetzuren om hartinfarcten te voorkomen. Recente onderzoeken zetten vraagtekens bij de noodzaak om de inname van verzadigde vetzuren in de voeding te verlagen en die van meervoudig onverzadigde vetzuren te verhogen.     Onderzoekers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, maken in een

Lees verder...