Rubriek: Algemeen

Een overzicht wat er zich zoal afspeelt in de wereld van voeding en diëten

Griep epidemie

Momenteel heerst er zoveel griep, dat men kan spreken over een griepepidemie.  Met je voeding kun je bij griep ook rekening proberen te houden. Hieronder enkele tips:       * Drink veel kruidenthee en water. Probeer eens verse gemberthee te maken van verse gemberwortel met heet water. Dit kan helpen bij keelpijn en misselijkheid;

Lees verder...

Maaltijdvervangers, wel of niet verstandig?

Wij krijgen binnen onze praktijk vaak de vraag wat wij vinden van maaltijdvervangers zoals eiwitrepen en maaltijdshakes. Zijn deze vervangers nou echt zo goed als ze beweren? Helaas bevatten veel van deze vervangers vaak niet wat er belooft wordt.. Maaltijd verrijkende producten worden vaak aangeraden bij mensen die veel en intensief sporten, waarbij niet alle

Lees verder...

Zwangerschapsmarkt in Ziekenhuis Amstelland

Ben je zwanger en wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op de rest van je zwangerschap? Kom dan morgen, donderdag 19 oktober samen met je partner naar de zwangerschapsmarkt in Ziekenhuis Amstelland. Wij, van Diëtistenpraktijk Renate de Schaap zijn daar ook aanwezig om al je voedingsvragen te beantwoorden. Tijdens je zwangerschap is het natuurlijk

Lees verder...

De ‘gezonde’ sportkantine

Bijna overal wordt gezonde voeding gepromoot: via de televisie, op school en op straat. Toch blijkt de praktijk soms anders. Steeds meer scholen hebben de keuzes in de kantine al aangepast. Zo zijn er meer gezondere keuzes zoals fruit, broodjes gezond of smoothies en sappen. Helaas blijkt uit onderzoek van de NOS dat lang niet

Lees verder...

Ultra processed foods of toch liever puur natuur?

De voedingsindustrie blijft zich ontwikkelen, op een positieve, maar ook negatieve manier. Zo zijn er in de loop der jaren steeds meer technieken ontwikkelt en ontdekt om eten langer houdbaar en op smaak te houden. Dit kan door middel van verschillende bereidingsprocessen en het toevoegen van (geur- en smaak)stoffen. Hiervoor worden natuurlijke, maar ook minder

Lees verder...

19-9-2017: de dag van de Diëtist!

Hiep hier hoera, wij zijn jarig! Het is weer zo ver, de dag van de Diëtist! Ieder jaar staat 19 september in het teken van de diëtist. De diëtetiek staat soms bekend als een stoffig beroep. Toch is dat in werkelijkheid niet zo. De diëtist houdt zich bezig met alle trends en wetenschappen rondom voeding

Lees verder...

Recept: Knolselderij puree

Knolselderij puree, een lekkere en gezonde variatie op aardappelen, rijst of pasta. De puree bevat veel minder koolhydraten en is zeer vergelijkbaar met aardappelpuree. Het past dus perfect in een koolhydraat arm dieet! Recept voor 4 personen Ingrediënten: 1-2 eetlepels olijfolie 2 sjalotten of 1 ui, gesnipperd 600-800 gram knolselderij 50 ml droge witte wijn

Lees verder...

Voorkomen is beter dan genezen

Je voelt je al een tijdje niet lekker en brengt vervolgens een bezoekje aan de huisarts. Daarna geeft hij wanneer het nodig is een recept mee voor medicijnen of een ander middel. Dit gaat steeds vaker zo, waarbij een belangrijk component wordt vergeten. Namelijk voeding. Eventuele klachten en ziektes kunnen in veel gevallen worden voorkomen

Lees verder...

Eieren in het nieuws

Zijn eieren nou wel of niet gezond? Dat is een vraag die wij bijna elke dag krijgen. Eieren staan al jaren in een slecht daglicht en worden gezien als de nummer 1 oorzaak van een verhoogd cholesterol. Gelukkig zijn deze eiwitbronnen echt niet zo slecht als gedacht. Een verhoogd cholesterol wordt vaak veroorzaakt door een

Lees verder...

Tips voor de Nijmeegse vierdaagse

Yes, de Nijmeegse vierdaagse is weer begonnen. Dat betekend een hoop kilometers en dus hoort daar een goede voeding bij. Als je aan zo iets begint moet je uiteraard goed voorbereid zijn. Gelukkig hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet: Om optimaal te kunnen presteren is het belangrijk om je goed voor te

Lees verder...