Rubriek: voeding

Groente in de spotlight

“Eet minimaal 250 gram groenten per dag!” Elke dag zien we het wel ergens voorbij komen: op de televisie, op straat of in de supermarkt. Waar het voorheen nog 200 gram was, heeft de Gezondheidsraad dit al aangepast naar 250 gram. Steeds meer onderzoeken wijzen uit hoe belangrijk groente voor ons is. Daarom wordt het ook

Lees verder...

Laatste loodjes Ramadan

De Ramadan is komende zaterdag al weer 3 weken bezig. Dan nog 1 week en voor sommigen extra wegens inhalen dagen (ziekte, menstruatie) of omdat ze zelf langer willen vasten. De dagen zijn lang, de zon gaat laat onder en dan pas mag er weer gegeten en gedronken worden. Lichte maaltijden, zoals soep, fruit, yoghurt,

Lees verder...

Eindexamens beginnen vandaag; tips voor eten en drinken

De eindexamens op het middelbaar onderwijs zijn begonnen vandaag! Veel leren, stress, balen en ook opluchting. Tijdens deze weken is naast leren en presteren ook  belangrijk om te ontspannen (bijv. wandelen, zwemmen, yoga) en goed te eten, zodat je je weer kunt opladen. Een energieboost kan ervoor zorgen dat je er weer goed tegen aan

Lees verder...

Linda lijnt nog steeds!

Linda de Mol is nog steeds bezig met afvallen. Je kunt haar nog steeds volgen hoe ze het doet, waar ze tegen aan loopt en wat de resultaten zijn. Velen beginnen nu met afvallen omdat de zomer in zicht komt. Op mijn spreekuur merk ik het ook. Mensen denken de komende 3 maanden nog even

Lees verder...

Documentaire ALS de Finale Strijd

Met de documentaire de Finale strijd vraagt voetballer Fernando Ricksen aandacht voor de progressieve spierziekte ALS (Amyotrofische laterale sclerose). Deze indrukwekkende documentaire zal voor velen nieuwe informatie geven, maar voor sommigen ook herkenning. ALS wordt in Nederland jaarlijks bij 500 volwassenen vastgesteld. Als diëtist kunnen wij, het liefst in multidisciplinair verband, zeker een rol spelen.

Lees verder...

Heel dorp aan het lijnen met vet!

Vorige week kwam in het nieuws dat een dorp in Brabant met zijn allen aan het lijnen was geslagen. De huisarts had geconstateerd dat de helft van de inwoners te zwaar was. Met zijn allen de schouders er onder zetten, zodat iedereen het volhoudt, was het motto. Door minder koolhydraten en meer vet te eten,

Lees verder...

Recept Biefstuk Bali

Als je van pittig houdt, is dit een heerlijk recept. Het past ook goed binnen een koolhydraatarm dieet. Wat heb je nodig? Biefstuk (bijvoorbeeld ossenhaas) 125 gram per persoon Boter, 100 gram Sambal, 1 eetlepel per biefstuk Lekker om een frisse salade er bij te serveren. En als extra groenten haricots verts, indien je geen

Lees verder...

Zwanger! Wat wel en niet eten?

Als je zwanger bent: gefeliciteerd! Maar wat mag je nu wel en niet eten tijdens deze 9 maanden? En hoe gaat het erna als je borstvoeding wil geven bijvoorbeeld? Logisch dat je met deze vragen zit en ook al zijn er veel brochures en kun je veel op internet vinden, een gesprek met een voedingsdeskundige

Lees verder...

Door glutenvrij dieet diabetes krijgen?

Glutenvrij eten is soms noodzakelijk (bijv. bij coeliakie), maar er zijn ook mensen die glutenvrij eten terwijl het niet nodig is. Sommigen doen dit om af te kunnen vallen in gewicht of omdat ze denken dat het gezond is en zich beter lijken te voelen. Echter een grootschalig en langjarig onderzoek, uitgevoerd aan de Harvard

Lees verder...

Zout: ongezond of toch ook nodig?

Zout wordt vaak als ongezond bestempeld en moet ook verminderd worden in de producten die we kopen. Tevens worden we vaak gewaarschuwd zelf niet te royaal met het zoutvaatje te strooien. Maar zout hebben we toch ook nodig? Ons lichaam heeft dit mineraal (natrium) toch bij verschillende belangrijke processen ‘brood’nodig? Natuurlijk zijn er gezondheidsindicaties (nieraandoeningen,

Lees verder...