Rubriek: Vlees, vis & vleesvervangers

Informatie over vlees, vis en vleesvervangende producten

Welke producten zijn genomineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding?

Ook zo benieuwd wie de Jaarprijs Goede Voeding gaat winnen? De genomineerden zijn : Groentespaghetti en –rijst van Albert Heijn, notenballetjes van Schouten Europe BV en een boerenkoolburger van de Jumbo. De groenten spaghetti-en rijst zijn bedoeld als alternatief voor rijst of pasta, gemaakt van groente.  De groentespaghetti- en rijst zijn geschikt om te roerbakken,

Lees verder...

Waar zit stiekem suiker in?

Wist je dat er in vleeswaren toegevoegde suiker kan zitten? Dit zou je niet zo snel verwachten! Zo zijn er heel veel producten waar vaak suiker aan is toegevoegd zoals soep,  De zogenaamde `verborgen`suikers. In producten zoals frisdrank, koek en snoep is het duidelijk dat er suiker in zit. Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat in

Lees verder...

Zout: ongezond of toch ook nodig?

Zout wordt vaak als ongezond bestempeld en moet ook verminderd worden in de producten die we kopen. Tevens worden we vaak gewaarschuwd zelf niet te royaal met het zoutvaatje te strooien. Maar zout hebben we toch ook nodig? Ons lichaam heeft dit mineraal (natrium) toch bij verschillende belangrijke processen ‘brood’nodig? Natuurlijk zijn er gezondheidsindicaties (nieraandoeningen,

Lees verder...

Koolhydraatbeperkt eten, hoe doe je dat?

Ben je van plan om koolhydraatbeperkt te gaan eten? Wil je daarmee afvallen of heb je misschien diabetes mellitus? Waar zitten koolhydraten in? Koolhydraten zijn een verzamelnaam van zetmeel en suikers. Voorbeelden zijn brood, aardappelen, pasta, rijst, fruit, maar ook suiker en snoep, koek en gebak. Het is belangrijk om bij een koolhydraatbeperkt dieet op

Lees verder...

Aantal mensen met hoge bloeddruk verdubbeld

Wereldwijd kampen meer dan 1.1 miljard mensen met een hoge bloeddruk (hypertensie). Dit is een verdubbeling in vergelijking met 40 jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van The Lancet. Hoe dat komt? Ten eerste omdat er meer mensen bijgekomen zijn op onze planeet. Ook worden we ouder dan vroeger. De bloeddruk is het hoogst in

Lees verder...

Pas op voor Green Happiness!

‘Je ziet door de bomen het bos niet meer’. Een feit waar veel diëtisten en voedingsdeskundigen het over hebben. Tegenwoordig worden we bekogeld met zoveel verschillende diëten en hypes, dat we inderdaad door de bomen het bos niet meer zien. Van het Killerbodydieet van Fajah Lourens tot de superfood recepten van Rens Kroes. Maar welk

Lees verder...

Aan vakantie kun je gezonde leefgewoontes overhouden!

De zomervakantie zit er voor veel mensen (bijna) op. Nu is het weer even wennen aan je dagelijkse ritme. Dit is een mooi moment om een nieuwe, gezonde leefstijl in te bouwen. Zo maak je een goede start en kun je er weer tegenaan! Om vakantiekilo’s te voorkomen kun je proberen op te letten wat

Lees verder...

Voeding en migraine

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde voedingsstoffen verantwoordelijk kunnen zijn voor een migraineaanval. Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is, zien wij zeker positieve resultaten door middel van voeding.  Door middel van een speciaal op maat gemaakt eliminatie dieet kunnen we uitzoeken of hierdoor de migraine klachten verminderen. Hierbij enkele tips om hoofdpijn te verzachten en

Lees verder...

Bitterbal uit de oven gezonder?

Laatst had ik iemand op mijn spreekuur die bitterballen uit de oven at. Ze dacht dat die beter zouden zijn dan gefrituurde bitterballen. Na gekeken te hebben naar de voedingswaarde bleek dat de bitterballen uit de oven zelfs meer (verzadigd) vet, koolhydraten en dus ook meer calorieën te bevatten! Een gefrituurde bitterbal bevat 35 kcal

Lees verder...

Waarom moet je scheetjes laten van peulvruchten?

Peulvruchten of bonen zijn er in verschillende vormen. Bijvoorbeeld bruine bonen, erwten en linzen. Peulvruchten bevatten veel goede eigenschappen; ze bevatten eiwitten, vitamine B, zink  en vezelrijke koolhydraten. Je kunt ze ook als vleesvervanger eten. Maar peulvruchten bevatten koolhydraten die niet helemaal goed verteerd kunnen worden door onze dunne darm. Ondanks dat proberen onze darmbacteriën

Lees verder...