Rubriek: cholesterol

Cafetariadieet versnelt kans op gezondheidsproblemen

Voeding met een hoogcalorieën-, suiker-, en zoutgehalte versnelt de openbaring van het metabool syndroom bij ratten binnen twee maanden, zo blijkt uit een Canadese studie. Dit ‘cafetariadieet’ kan volgens de onderzoekers ook bij mensen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. De ratten hadden onbeperkt toegang tot gezond voedsel en junkfood. Ze bewogen weinig. Naast het eten kon er

Lees verder...

Helpen omega 3 vetzuren bij diabetes en prediabetes?

Kan visolie hartfalen voorkomen bij mensen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten of een verstoorde glucosespiegel? Dat was de onderzoeksvraag van een groots opgezet onderzoek onder twaalfduizend mensen. De resultaten van dit onderzoek zijn in juli gepubliceerd in het tijdschrift New England Journal of Medicine. Dit onderzoek toont geen beschermend effect aan van

Lees verder...

Vezels belangrijker dan verzadigd vet bij diabetes type 1

Men gaat er van uit  dat het eten van verzadigd vet de kans op hart- en bloedvaten en sterfte verhoogt. In een Europese studie waaraan meer dan tweeduizend mensen met diabetes type 1 meededen, konden ze dit echter niet aantonen. Een vezelrijke voeding, met vooral veel oplosbare vezels, had meer effect op de gezondheid. Deze resultaten

Lees verder...

En de winnaar is….

Het Gouden Windei is gewonnen door Becel Pro-activ. Foodwatch heeft dit afgelopen dinsdag bekend gemaakt. Het Gouden Windei is een prijs uitgereikt door Foodwatch aan het product dat het meest misleidende reclame en/of teksten op de verpakking bevat.

Lees verder...

Vette en magere vis

Er zijn allerlei verschillende soorten vis. Zo is er magere vis en vette vis. Voor de slanke lijn is de magere soort een betere keus, en vette vis heeft de gezonde omega 3 vetzuren; EPA en DHA. Deze vetzuren zijn onverzadigde vetten en verminderen de kans op hart en vaatziekte en helpen het cholesterolgehalte dalen.

Lees verder...