Ongezonde voedingsmiddelen in de koelkast – Deel 2

 Iedereen weet dat fastfood, zoals een dubbele cheesburger of patat met mayonaise, slecht is tijdens het lijnen. Maar ook in onze koelkast verstoppen zich vaak dikkmakers. HLN.be heeft de 10 dikmakers die vaak in onze koelkast staan op een rijtje gezet. Hierbij deel 2.

 

6. Producten met volle melk
Zuivelproducten zijn een goede bron van voedingsstoffen, want ze bevatten eiwitten, calcium, B-12 en riboflavine. Producten die gemaakt zijn met volle melk, bevatten echter ook een grote hoeveelheid vet en cholesterol. Ter illustratie: als je elke dag een halve liter volle melk drinkt, neem je per week 1.904 calorieën, 105 gram vet, 59,5 gram verzadigd vet en 315 milligram cholesterol op.
Het goede nieuws is dat er gezondere alternatieven bestaan voor zo wat alle zuivelproducten, inclusief melk, kaas, yoghurt en zelfs roomkaas.

7. Roomijs

In de meeste diepvriezers vind je wel een liter roomijs of een doos cornetto’s of magnums terug. Maar zelfs als je je beperkt tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die je op de verpakking terugvindt, neem je te veel calorieën, vet en suiker op. Daarom kies je beter voor de lightversies, die zeker even lekker zijn!

8. Romige saladedressing

Twee eetlepels saladedressing bevatten al gauw 120 calorieën, 12 gram vet – waarvan 2,5 gram verzadigd vet – en 380 milligram natrium. Bovendien besprenkelen de meeste mensen hun salade met het dubbele van deze hoeveelheid dressing.
Probeer het dus te houden op die twee eetlepels, of zoek naar een lightversie, waar je ongetwijfeld ook van zult genieten!

9. Boter of margarine

De meeste boters en margarines bevatten erg veel verzadigd vet, alsook het ongezonde transvet. Elke eetlepel bevat zo’n 100 calorieën en 11 gram vet, dus wees zeer zuinig als je boter gebruikt!
Nog beter is het om koolzaadolie of olijfolie te gebruiken bij het koken en bakken, want die bevatten enkel onverzadigde vetten. Als je toch een smeerbaar vet nodig hebt voor op je boterham, zoek dan naar een margarine met een verlaagd vetgehalte die geen transvet en zo weinig mogelijk verzadigd vet bevat.

10. Diepgevroren frietjes

In de meeste diepvriezers zijn er wel frieten en kroketten terug te vinden, want die zijn snel klaar en ook nog eens bijzonder lekker!
Vergeet echter niet dat 85 gram frieten maar liefst 8 tot 11 gram vet – waarvan 3 gram verzadigd vet – bevatten, 390 tot 540 milligram natrium en zo’n 160 à 190 calorieën. Bovendien houden de meeste mensen het niet bij zo’n kleine portie en eten ze al gauw twee keer zo veel.
Het is beter om te kiezen voor gebakken of geroosterde aardappelen. Die bewaren alle voedingsstoffen uit de aardappelen, zonder vet en natrium toe te voegen. Als je toch niet kan weerstaan aan frietjes, zoek dan een product met een zo laag mogelijk vetgehalte!

Bron: HLN.be

 

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ongezonde voedingsmiddelen in de koelkast – Deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>