Ultra processed foods of toch liever puur natuur?

gebakjesDe voedingsindustrie blijft zich ontwikkelen, op een positieve, maar ook negatieve manier. Zo zijn er in de loop der jaren steeds meer technieken ontwikkelt en ontdekt om eten langer houdbaar en op smaak te houden. Dit kan door middel van verschillende bereidingsprocessen en het toevoegen van (geur- en smaak)stoffen. Hiervoor worden natuurlijke, maar ook minder natuurlijke stoffen gebruikt. Daarnaast wordt de vraag naar bewerkte voedingsmiddelen (bewust en onbewust) ook groter, zoals ‘extra’ smaakvolle toetjes of koekjes van televisiehelden. Om hieraan te voldoen voegen veel fabrikanten extra suiker, vet, zout en conserveringsmiddelen toe. Hierdoor missen veel hiervan de nodige vezels, vitaminen en mineralen. Zo blijken kindertoetjes veel te zoet. Deze toetjes bevatten namelijk meer suiker dan toetjes voor volwassenen..

Al dit gemaksvoedsel wordt ook wel ‘ultra processed foods’ genoemd. Dit zijn dus producten met veel suiker, zout en vet en bevatten weinig vezels, vitaminen en mineralen. Volgens het Voedingscentrum is het moeilijk om al deze producten te vermeiden. Wel is het goed om deze zo min mogelijk te nemen en om te kiezen voor pure producten. Probeer dan ook zo veel mogelijk natuurlijk te eten of maak koekjes of toetjes eens zelf. Zo weet je zelf wat er in gaat en zorg je goed voor je gezondheid.

AH

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>