Kan voeding voorkomen dat ouderen overlijden na val?

beweging oudjes

 

 

 

 

 

 

Vandaag op het nieuws bij omroep MAX dat ouderen vaker overlijden na val. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder afname van spierkracht naarmate we ouder worden. Bij iedereen gebeurt dat, dit noemen we ook wel sarcopenie.

Factoren die hierbij van invloed zijn, zijn voeding, (in)activiteit en ziekte. Bij voeding kun je denken aan ondervoeding, waardoor iemand verzwakt is, instabiel is en dus makkelijker valt en weinig weerstand heeft waardoor herstel niet of langzaam gaat. Door een verminderde eetlust of geen zin om te koken of het eten smaakt minder lekker, kan de calorieënintake te laag worden en/of de voeding wordt eenzijdig, waardoor je voedingsstoftekorten (deficiënties) oploopt.

De omgeving kan het (te) laat door hebben, waardoor een diëtist pas laat ingeschakeld wordt. Maar ook dan is een voedingsinterventie nog steeds nuttig! Met tips (hoe meer/beter eten binnen te krijgen), kennisoverdracht (welke voedingsmiddelen eten belangrijk) en voorschrijven energierijke preparaten kan de voedingsintake weer beter worden waardoor iemand zich weer sterker/fitter kan voelen!

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>