Ongezonde voedingsmiddelen in de koelkast – Deel 1

Iedereen weet dat fastfood, zoals een dubbele cheesburger of patat met mayonaise, slecht is tijdens het lijnen. Maar ook in onze koelkast verstoppen zich vaak dikkmakers. HLN.be heeft de 10 dikmakers die vaak in onze koelkast staan op een rijtje gezet.

1. Mayonaise
Je denkt misschien dat een goede portie mayonaise niet kan ontbreken bij een pakje friet of een salade, maar mayonaise bevat veel vet en calorieën! Een paar koffielepeltjes kunnen geen kwaad, maar de echte mayonaise-eter gebruikt gewoonlijk veel meer.
Je kunt beter kiezen voor:
- een smaakmaker met minder calorieën, zoals mosterd, barbecuesaus, salsa of tacosaus
- een light-mayonaise (met ‘slechts’ 35 calorieën en 3,5 gram vet per eetlepel)
- een veel kleinere portie mayonaise van een paar koffielepeltjes

2. Frisdrank

Gesuikerde drankjes vind je overal. En dan hebben we het niet alleen over de frisdranken die je bestelt in een restaurant of uit een automaat haalt, maar ook over zogenaamde fruitdrankjes en sportdrinks uit de supermarkt.
Deze zoete dorstlessers zijn een uitstekend voorbeeld van ‘lege calorieën’. Over het algemeen bevatten ze geen voedingsstoffen, maar wel veel calorieën. Bovendien heeft recent onderzoek aangetoond dat we niet minder eten als we gezoete dranken nuttigen, dus het gaat om extra calorieën.
Gewoon water is nog altijd het beste om ons lichaam te laten hydrateren en moet dus het grootste deel uitmaken van wat we per dag drinken. Bovendien zijn er ook een aantal dranken zonder calorieën en mét voedingsstoffen, zoals groene en zwarte thee. Hoewel magere melk wel een aantal calorieën bevat, is ook dat een goede optie. Het levert namelijk een aantal essentiële voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine D, B-12, kalium en magnesium.

3. Alcohol

Te veel alcohol drinken is niet goed voor je lichaam, maar ook uit voedingsperspectief is het niet slim om veel alcohol in je koelkast te bewaren.
Ook de calorieën in alcohol zijn namelijk ‘lege calorieën’, omdat het lichaam ze niet kan omzetten in energie. Onze lever wordt gedwongen om de alcohol om te zetten in vetzuren, die zich daar vervolgens ook opstapelen. En dat is niet alles, want te veel alcohol doet ook onze hersen- en levercellen afsterven.
Ga dus zeker verstandig om met je alcoholconsumptie. Als je toch drinkt, doe het dan met mate. Op feestjes wissel je beter af met mineraalwater, koffie en thee of light frisdranken.

4. Vleeswaren

Vleeswaren, zoals worst en ham, verdienen een plaats op de ongezonde voedingslijst, omdat ze veel natrium, vet en conserveringsmiddelen bevatten.
Volgens recent kankeronderzoek is er een link tussen het eten van verwerkt vlees – vlees dat bijvoorbeeld gerookt of gezouten wordt om beter te bewaren – en darmkanker. Daarnaast wordt aangenomen dat ook het hoge natriumgehalte in dit vlees het risico op een hoge bloeddruk verhoogt, die kan leiden tot hart-en vaatziekten.
Wat moet je dan in de plaats eten? Je kan het natrium en de conserveermiddelen ontwijken door te kiezen voor vers geroosterde en gesneden kalkoen, kip of rosbief. Bovendien bevat dit vlees veel proteïnes, vitamines en mineralen, waar je lichaam van zal profiteren.

5. Hotdogs en worst

Veel mensen hebben hotdogs in hun koelkast liggen voor als er eens weinig tijd is om te koken. Maar aangezien ook hotdogs tot de categorie van verwerkt vlees behoren, zijn ze ook te vermijden!
Hotdogs en worsten bevatten namelijk veel natrium (520-680 milligram per 57 gram vlees) en vet (tot 23 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd vet, per portie).
Het is daarom een goed idee om hotdogs te vervangen door vlees met een lager vet- en natriumgehalte, zoals geroosterd gevogelte, varkenshaasje en rosbief. Als je toch niet kan weerstaan aan een frankfurterworst, kies dat voor de lightversies. Hoewel die niet minder natrium bevatten dan de traditionele producten, is het vetgehalte vaak maar half zo groot.

Bron: HLN.be

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ongezonde voedingsmiddelen in de koelkast – Deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>