Rubriek: zwangerschap

Zwanger! Wat wel en niet eten?

Als je zwanger bent: gefeliciteerd! Maar wat mag je nu wel en niet eten tijdens deze 9 maanden? En hoe gaat het erna als je borstvoeding wil geven bijvoorbeeld? Logisch dat je met deze vragen zit en ook al zijn er veel brochures en kun je veel op internet vinden, een gesprek met een voedingsdeskundige

Lees verder...

Zwanger en te hoge bloedsuiker, hoe kan dat?

Ben je zwanger en heb je te hoge bloedsuikers? Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam. Vooral de hormonen spelen een belangrijke rol. Insuline is een hormoon van de alvleesklier (of pancreas) die de bloedsuiker naar beneden moet brengen. Het kan zijn dat je lichaam onvoldoende insuline aanmaakt, waardoor de bloedsuiker te hoog

Lees verder...

Zwangerschap en diabetes

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat zwangere vrouwen met diabetes meer kans hebben op een kind met overgewicht. Vaak heeft de moeder al overgewicht en hebben de kinderen een ongezondere leefstijl. Ze slaan dikwijls het ontbijt over en bewegen te weinig. Daarom is het belangrijk voor vrouwen met diabetes, die graag kinderen willen krijgen, om op

Lees verder...

Hoe meer vitamines des te beter!

Regelmatig slikken mensen van allerlei vitamines extra, omdat het toch geen kwaad zou kunnen. Maar er zijn wel degelijke maximale doseringen bij enkele die in vetoplosbaar zijn en vitamine B6 en B11. Als je daar boven gaat zitten, kun je (neurologische) klachten krijgen omdat  het teveel gaat stapelen in je lichaam.     Als voorbeeld

Lees verder...

Borstvoeding? Denk ook aan ijzer en zink!

      Bij het bevallen van een kind verlies je veel bloed en daarmee ook ijzer. Daarnaast kost het geven van borstvoeding ook extra ijzer. Gebruik daarom voldoende ijzerrijke producten om bloedarmoede te voorkomen, vooral als je vegetarisch eet of al eerder bloedarmoede hebt gehad. IJzerrijk zijn rood vlees, volkorenproducten, groene groenten, noten, tahin

Lees verder...

Zwangerschapswens? Denk aan voldoende jodium!

    D e laatste jaren is brood een beetje in een een kwaad daglicht gesteld. Veel mensen zien het ten onrechte als dikmaker door de koolhydraten of laten het weg vanwege de gluten, terwijl er geen glutenallergie is. Brood, en dan met name de vezelrijke variant zoals volkorenbrood is een prima basisvoedingsmiddel, mits je

Lees verder...

Calcium helpt tegen zwangerschapsvergiftiging

Als verloskundigen en gynaecologen aan alle zwangere vrouwen zouden adviseren om calciumsupplementen te gebruiken tijdens de zwangerschap, kan dit leiden tot een vermindering van het aantal gevallen van pre-eclampsie (oftewel zwangerschapsvergiftiging) met meer dan een kwart.  Pre-eclampsie is een zwangerschapscomplicatie die voor moeder en kind levensbedreigend kan zijn en vaak gepaard gaat met groeivertraging en

Lees verder...

Wat is zwangerschapsdiabetes?

          Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan. Zodat er toch genoeg insuline is om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij

Lees verder...

Zwangerschapswens? Denk aan foliumzuur!

        Uit nieuw onderzoek blijkt dat in Europa het aantal kinderen met een bepaalde afwijking niet daalt, ondanks dat het advies aan aanstaande moeders om extra foliumzuur te gebruiken. Foliumzuur slikken verkleint de kans op geboorteafwijkingen, zoals het neurale-buisdefect of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Door gevarieerd te eten kan

Lees verder...

Peuters zwaarder door meeroken

Dat roken tijdens de zwangerschap niet goed is, wisten we al een tijdje. Echter nu blijkt uit onderzoek dat roken in het bijzijn van peuters net zo slecht is. Dit meeroken heeft namelijk niet alleen een negatief effect op hun longen, maar ook op hun gewicht. Op 10 jarige leeftijd hebben ze meer kans op

Lees verder...