Rubriek: Tip van de week

Wekelijkse tip over voeding en dieet

Aantal mensen met hoge bloeddruk verdubbeld

Wereldwijd kampen meer dan 1.1 miljard mensen met een hoge bloeddruk (hypertensie). Dit is een verdubbeling in vergelijking met 40 jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van The Lancet. Hoe dat komt? Ten eerste omdat er meer mensen bijgekomen zijn op onze planeet. Ook worden we ouder dan vroeger. De bloeddruk is het hoogst in

Lees verder...

Wat voor effect heeft roken op de bloedsuiker?

Gisteren was ik verbaasd over wat ik hoorde in een bijscholing over diabetes. Er werd namelijk verteld dat sigaretten de bloedsuiker kunnen verhogen. Nu wist ik wel dat door nicotine de bloedvaten smaller en stugger worden, maar niet dat het de bloedsuiker doet stijgen. Hoe zit dat dan? Het lichaam van mensen die roken reageert

Lees verder...

Groente Challenge!

Doe jij ook mee aan de groente challenge? Het advies van de Schijf van Vijf is om dagelijks 250 gram groente te eten. Veel mensen vinden dit lastig. Daarom spelen veel bedrijven en televisieprogramma’s hier op in. Zo ook het t.v. programma Koffietijd. Deze hele week staat daar in het teken van het eten van

Lees verder...

Lekkere en gezonde borrelhapjes!

Wat kies jij vaak als borrelhapje? Bij een borrel worden vaak Franse kaasjes, worstsoorten en borrelnootjes geserveerd. Wil je weten hoe het ook anders kan? Ook lekker maar een stuk gezonder zijn bijvoorbeeld bleekselderijstengels of komkommer in een dip van humus. Humus is een smeersel op basis van kikkererwten. Deze is in diverse smaken te

Lees verder...

Gezond eten met de feestdagen

We zagen ze in augustus al in de supermarkten verschijnen: de pepernoten! Ondertussen is ook al het andere Sinterklaas snoepgoed te verkrijgen. Wanneer de Sint in het land is verschijnen ook langzamerhand de andere lekkernijen die horen bij deze koude, maar gezellige maanden. Kortom: de feestdagen komen er weer aan! We willen natuurlijk voorkomen dat

Lees verder...

Komend weekend:Wintertijd! Hoe was het ook alweer?

Aanstaande zaterdag wordt de klok weer verzet. Hoe zat het ook alweer? Gaat de klok nou een uur vooruit of achteruit? Zelf onthoud ik het altijd door een ezelsbruggetje: In het voorjaar gaat hij vooruit en in het najaar dan achteruit. Dus we hebben een `extra uurtje` dit weekend! Misschien is het een idee om

Lees verder...

Goed eten bij dementie?

Hoe kun je mensen met dementie toch goed laten eten? Dit kan soms lastig zijn, maar er zijn veel dingen die kunnen helpen. Bij dementie kunnen kauwproblemen of slikklachten voorkomen. Ook kunnen onrust en afweergedrag een rol spelen. Daarnaast kan ook ondergewicht of ondervoeding voorkomen. Mensen vergeten vaak te eten en drinken of de eetlust

Lees verder...

Voedingscentrum actie in groenten: Eet meer ons!

Kom jij aan je 250 gram groente per dag? De meeste mensen niet, zo blijkt uit onderzoek. Het Voedingscentrum gaat daarom starten met een nieuwe campagne: Eet meer ons! Waarom is het belangrijk om meer groente te eten? Het is beter om meer plantaardig en minder dierlijk voedsel te eten. Dit verlaagt de kans op

Lees verder...

Eet jij voldoende jodium?

We zijn minder jodium gaan eten tussen 2006 en 2015, zo blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Mannen kregen 37% minder jodium binnen en vrouwen 33%.  Via gejodeerd zout kreeg 61% van de mannen en vrouwen jodium binnen. Waarom hebben we jodium nodig? Jodium is een mineraal dat belangrijk is in verband met de

Lees verder...

Waar lunch jij op je werk?

Waar lunch jij? Uit onderzoek blijkt dat 20% van de Nederlanders achter hun bureau de lunch op eet. Zo`n 50% pauzeert ergens anders en gaat echt weg van het werk. Wat ik aan mijn cliënten probeer mee te geven is dat het belangrijk is om bewust te eten. Dus als je achter een computer zit,

Lees verder...