Aantal mensen met hoge bloeddruk verdubbeld

Wereldwijd kampen meer dan 1.1 miljard mensen met een hoge bloeddruk (hypertensie). Dit is een verdubbeling in vergelijking met 40 jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van The Lancet.

Hoe dat komt? Ten eerste omdat er meer mensen bijgekomen zijn op onze planeet. Ook worden we ouder dan vroeger. De bloeddruk is het hoogst in arme en Aziatische landen. In rijke landen is het juist gedaald. Dit heeft waarschijnlijk te maken met betere gezondheidszorg. In Nederland heft ongeveer 1 op de 6 mensen een hoge bloeddruk.

Wat zou je kunnen doen om een hoge bloeddruk te verminderen? Als je overgewicht hebt kan het helpen om op een gezond gewicht te komen. Je kunt meer gaan bewegen. Tevens kun je je voeding aanpassen. Het is daarbij belangrijk om met name op het zout (mocht je een natriumafhankelijke hoge bloeddruk hebben; is in het lab te bepalen) te letten. Veel zout zit met name in kant- en klaarproducten en smaakmakers zoals bouillonblokjes, ketjap, sambal en mosterd.  Ook in kaas en bepaalde vleessoorten kan veel zout zitten (b.v. rookworst).

Wil je op het zout letten, maar toch lekker blijven eten? Dan zou je een afspraak met één van ons kunnen maken.

MB/TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>