Wat voor effect heeft roken op de bloedsuiker?

Gisteren was ik verbaasd over wat ik hoorde in een bijscholing over diabetes. Er werd namelijk verteld dat sigaretten de bloedsuiker kunnen verhogen. Nu wist ik wel dat door nicotine de bloedvaten smaller en stugger worden, maar niet dat het de bloedsuiker doet stijgen.

Hoe zit dat dan? Het lichaam van mensen die roken reageert minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker moet verlagen. Mensen met diabetes die roken moeten dus ook vaak meer insuline spuiten of meer medicijnen gebruiken. Dit bleek ook de ervaring van mijn collega`s.

Ik begrijp dat het voor de meeste mensen moeilijk is om te stoppen met roken. Maar misschien geeft dit nog een extra reden om het toch te proberen. Of misschien te minderen.

Wil je stoppen met roken en/of heb je diabetes? Als diëtist kunnen wij gerichte voedingsadviezen geven die ervoor zorgen dat het gewicht niet al te veel toe neemt. Gemiddeld kan een gestopte roker 3-6 kg in lichaamsgewicht bijkomen. Maar met een gezonde voedingsintake en een goed beweegpatroon kan het hierbij blijven en kan het gewicht stabiliseren.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>