Rubriek: Hart- en vaatziekten

verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen

Voornemens 2018!

Als eerste willen wij jullie allemaal een heel gezond en vitaal 2018 toewensen! Mocht een van je voornemens voor 2018 zijn een gezonde leefstijl krijgen, daar kunnen wij je zeker bij helpen.  Je bent welkom om een afspraak voor een GRATIS kennismakingsgesprek te maken. Namens het team van Diëtistenpraktijk Renate de Schaap

Lees verder...

Voorkomen is beter dan genezen

Je voelt je al een tijdje niet lekker en brengt vervolgens een bezoekje aan de huisarts. Daarna geeft hij wanneer het nodig is een recept mee voor medicijnen of een ander middel. Dit gaat steeds vaker zo, waarbij een belangrijk component wordt vergeten. Namelijk voeding. Eventuele klachten en ziektes kunnen in veel gevallen worden voorkomen

Lees verder...

Nieuwe haring vandaag eerste dag!

Het haringseizoen gaat vandaag weer van start. Voor alle haring liefhebbers een dag om naar uit te kijken. Haring is een hele gezonde vis omdat het een vette vis is. Vette vis bevat veel onverzadigde visvetzuren, welke bijdragen om het cholesterol te verlagen. Haring is een veelzijdige vis. Je kunt haring op verschillende momenten van

Lees verder...

Hoge bloeddruk en het belang van kalium

Weet jij waarom kalium belangrijk is? Bij een hoge bloeddruk wordt altijd als eerste aan zout (natrium) gedacht, maar, voldoende kalium is net zo belangrijk! Kalium zorgt namelijk samen met natrium voor een `evenwicht` en reguleert o.a. de bloeddruk. Je zou het kunnen zien als een soort samenwerking van yin en yang. Als je namelijk

Lees verder...

Fabrikanten misleiden met etiket!

Kijk je van tevoren weleens op producten voordat je het koopt? Of koop je op de automatische piloot? Kijk je naar de voedingswaarde per 100 g of per portie? Fabrikanten vermelden vaak alleen de voedingswaarde van het bereide product, maar rekenen dan ook de toegevoegde producten mee zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, groenten, vlees of water.

Lees verder...

Hoe gezond is avocado?

Avocado is de laatste tijd steeds populairder geworden. Dit is ook niet zo gek, want het bevat gezonde vetten en o.a. vitamine B en C. Daarnaast wordt avocado aangeraden bij een cholesterol verlagend dieet. Maar op welke manieren kun je avocado nu eten? Op heel veel verschillende manieren: Bijvoorbeeld geprakt op brood of een cracker

Lees verder...

Brood van de bakker te zout!

Als je denkt goed bezig te zijn door je brood bij een `ambachtelijke `bakker te kopen, dan kun je bedrogen uitkomen. Uit een test van de consumentenbond blijkt namelijk dat veel broden van de bakker te veel zout bevatten (dus meer dan wettelijk is toegestaan). De norm is 1,8 % zout,  maar 8 van de

Lees verder...

Elke dag een ei?

Hoe zit het nu met eieren? Mag ik die nog wel eten? Dit zijn vragen die ik veel krijg. Er was inderdaad een tijd dat eieren in het verdomhoekje zaten.  Dit was omdat ze het slechte LDL cholesterol omhoog brachten. Maar nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Journal of the American College of Nutrition laat

Lees verder...

Aantal mensen met hoge bloeddruk verdubbeld

Wereldwijd kampen meer dan 1.1 miljard mensen met een hoge bloeddruk (hypertensie). Dit is een verdubbeling in vergelijking met 40 jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van The Lancet. Hoe dat komt? Ten eerste omdat er meer mensen bijgekomen zijn op onze planeet. Ook worden we ouder dan vroeger. De bloeddruk is het hoogst in

Lees verder...