Brood van de bakker te zout!

Als je denkt goed bezig te zijn door je brood bij een `ambachtelijke `bakker te kopen, dan kun je bedrogen uitkomen. Uit een test van de consumentenbond blijkt namelijk dat veel broden van de bakker te veel zout bevatten (dus meer dan wettelijk is toegestaan). De norm is 1,8 % zout,  maar 8 van de 10 bakkerijketens die onderzocht werden zaten daarboven. Dit is opvallend omdat juist de bakkerijbranche zelf ooit begon met het (geleidelijk) verlagen van het zout. Alleen Bakker Bart en Le Perron kwamen goed uit de test. Het nadeel is dat bakkerijen niet verplicht zijn om op het brood een etiket te plakken met informatie over de hoeveelheid zout die erin zit. Omdat dit in de categorie niet-voorverpakte levensmiddelen valt.

Teveel zout kan je bloeddruk verhogen en laat je nieren harder werken. In zout zit natrium en dit trekt vocht aan. In de nieren moet een juiste balans zijn tussen de mineralen natrium en kalium. Als deze balans verstoord is kunnen de nieren minder goed werken en gaat de bloeddruk omhoog. De meeste Nederlanders eten teveel zout. De gemiddelde Nederlander gebruikt zo`n 9 gram  zout. Aanbevolen wordt om dagelijks maximaal zo`n 6 gram zout te nemen. Je hoeft vaak niet eens zout toe te voegen, omdat het al in veel voedingsmiddelen verwerkt is, zoals b.v. kaas of bepaalde vleeswaren (zoals rookvlees, ontbijtspek of salami).
Wil je weten of jij teveel zout eet? Wij kunnen je daar advies over geven.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>