Rubriek: Coeliakie

Nationaal Schoolontbijt nu ook glutenvrij!

Tijdens de 12e editie van Het Nationaal Schoolontbijt (dit jaar van 3 t/m 7 november) krijgen ruim een half miljoen kinderen op zo’n 2.500 basisscholen een ontbijt geserveerd. Dat ontbijt bestaat uit brood, beleg en drinken dat het Voedingscentrum beoordeelt als gezond. Het gaat dan om voorkeurs- of middenwegproducten.        

Lees verder...

Volkorenbrood niet voor iedereen goed

Is het goed om volkoren brood te eten bij maag-of darmklachten? Dit is 1 van de vragen die worden beantwoord in de campagne `Dieet dit, Dieet dat`van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Volkorenbrood is namelijk niet voor iedereen met darmklachten een goede keuze. Dit is namelijk afhankelijk van  je persoonlijke situatie. Maar het is natuurlijk

Lees verder...

GRATIS ADVIES TER GELEGENHEID VAN DE DAG VAN DE DIËTIST

Vrijdag 19 september lopen wij rond op de markt in Amstelveen met lekkere en verantwoorde tussendoortjes en kunt u ons GRATIS allerlei vragen stellen! Of het nu gaat om adviezen bij diabetes mellitus, overgewicht, ondergewicht, verhoogd cholesterol, voedselallergieën, vegetarische voeding, maag-en darmklachten, gezonde voeding.  Bij ons krijgt iedereen een persoonlijk voedings- of dieetadvies. Samen met

Lees verder...

Filmpje over gluten

De Nederlandse Coeliakievereniging heeft een filmpje waarin de zin en onzin van gluten wordt besproken. In dit filmpje wordt glutensensitiviteit niet echt serieus genomen, terwijl het in Nederland wel als ziektebeeld erkend wordt.        

Lees verder...

Vanaf december is de horeca verplicht allergenen te vermelden

Vanaf 13 december 2014 zijn horecaondernemers verplicht om informatie over `mogelijke` allergenen in het eten te verschaffen. Mogelijke allergenen zijn: glutenbevattende granen; schaaldieren; eieren; vis, met uitzondering van visgelatine; aardnoten (pinda’s); soja; melk (inclusief lactose); noten; selderij; mosterd; sesamzaad; zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l. lupine; weekdieren. Maar

Lees verder...

Glutenvrij op vakantie

Als je op vakantie naar het buitenland gaat, dan heeft de Nederlandse Coeliakie Vereniging handige dieetpasjes en dieetvertalingen met informatie over glutenvrij eten in meer dan 20 talen. Voor leden van de vereniging is het gratis te downloaden van de website. Niet leden kunnen tegen betaling de informatie ontvangen.

Lees verder...

Nieuwe Europese Allergenenwetgeving

Vanaf 13 december 2014 wordt er een nieuwe Europese allergenenwetgeving van kracht. Horecabedrijven moeten informatie kunnen geven aan hun gasten over de aanwezigheid van 14 allergenen in onverpakte producten.    

Lees verder...

Wel of geen zetmeel bij coeliakie (glutenallergie)?

Mag ik nou wel of geen zetmeel? Dit is een vraag die vaak voorkomt bij mensen met een glutenallergie of coeliakie. Zetmeel kan gemaakt worden uit onder andere tarwe, rogge, haver, gerst, spelt, aardappel, maïs, rijst en boekweit. Als op een verpakking ‘tarwezetmeel’ staat kun je dit niet gebruiken,omdat hierin gluten van tarwe voorkomen. Als

Lees verder...

Teveel zout in glutenvrij brood

Er zit veel te veel zout in veel glutenvrij brood, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook is de informatie op de etiketten vaak niet juist. De Consumentenbond vindt het kwalijk dat fabrikanten gebruik maken van de mazen in de wet en zich niet aan de normen van gewoon brood houden. Het hele onderzoek is

Lees verder...