Vanaf 13 december 2014 wordt er een nieuwe Europese allergenenwetgeving van kracht. Horecabedrijven moeten informatie kunnen geven aan hun gasten over de aanwezigheid van 14 allergenen in onverpakte producten.
Vanaf 13 december zijn horecabedrijven verplicht om hun gasten te informeren over de allergenen die worden gebruikt in hun gerechten. Afhankelijk van het type bedrijf kunnen zij zelf kiezen hoe ze deze informatie gaan verstrekken. Er kan een keuze gemaakt worden uit mondelinge, schriftelijke of elektronische informatie.
Deze nieuwe wet is van kracht op de volgende 14 allergenen:
Glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), ei, vis, pinda, noten (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten), soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Horecabedrijven worden gecontroleerd op de naleving van deze nieuwe wet door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
EV