Teveel zout in glutenvrij brood

Er zit veel te veel zout in veel glutenvrij brood, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook is de informatie op de etiketten vaak niet juist. De Consumentenbond vindt het kwalijk dat fabrikanten gebruik maken van de mazen in de wet en zich niet aan de normen van gewoon brood houden. Het hele onderzoek is te lezen in de Gezondgids van april 2014.

 

 

 

De Consumentenbond onderzocht de voedingswaarde van 10 verschillende glutenvrije broden en broodjes die verkrijgbaar zijn in supermarkten en natuurvoedingswinkels. Van de 10 broden bevatten 7 te veel zout. Het allerzoutst is het zonnepitbroodje Sunna van Schär, deze bevat maar liefst 56% meer zout dan in gewoon brood is toegestaan. Ook fabrikant Damhert maakt het bont: zijn 2 onderzochte broden zitten ruim boven de toegestane hoeveelheid zout voor brood mèt gluten.

Voor brood gelden wettelijke normen voor de hoeveelheid zout die erin mag zitten. Glutenvrijbrood glipt echter volgens de consumentenbond door de mazen van de wet, omdat het niet aangemerkt wordt als brood maar als ‘bijzondere voeding’. Daarvoor bestaan nog geen maximale normen.

Etiketten onjuist
Ook met de informatie op de etiketten is helaas veel mis. Op het etiket  van de 2 geteste ‘Lieke is vrij’-producten zitten volgens de consumentenbond veel fouten. Zo beweert de fabrikant dat er 2,5 gram vet in het bruinbrood zit, terwijl dat in werkelijkheid 6 gram is. Daarnaast is het aantal calorieën van de meergranenpistolets een kwart meer dan erop staat en het aangegeven gewicht klopt ook niet.

Bron: http://www.consumentenbond.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>