Rubriek: darmen

Wie eet er nog normaal?

De titel van het maartnummer van het tijdschrift LINDA. werkte erg op mijn lachspieren. Er stond namelijk op de cover: Rot op met je chiazaad (wie eet er nog normaal?) Ze vraagt zich af of alles wat we vroeger aten nu ineens ongezond, dikmakend en kankerverwekkend is. Ze schrijft; `Waar ik ook ga lunchen, ik

Lees verder...

Hoe ziet jouw poep eruit?

We hebben regelmatig cliënten die ontlastingsproblemen hebben. Obstipatie (verstopping ) en diarree komen regelmatig voor. Dit kan met medicijnen te maken hebben, maar ook zeker met voeding, zowel vaste als vloeibare. De Bristol Stool chart of Bristol Stoelgangkaart is een medisch hulpmiddel ontwikkelt om de vorm van menselijke ontlasting in te delen in zeven categorieën.

Lees verder...

Wat te doen bij diarree?

Het norovirus is weer op verschillende plaatsen actief, lijkt zelfs meer dan vorig jaar rond deze tijd. Vooral bij zwakke ouderen kan het dodelijk zijn. De klachten zijn braken en diarree en meestal ben je na een paar dagen weer op de been. Wat kun je het beste doen bij diarree?

Lees verder...

Pil geeft gevoel van een maaltijd

Op de website van Voeding Nu las ik een interessant artikel. Onderzoekers van het Salk Instituut in Californië zijn bezig met een pil te maken die je lichaam het gevoel geeft dat je een maaltijd hebt gegeten. Je lichaam wordt hierbij gefopt; je ‘denkt’ dat je calorieën hebt gegeten en je lichaam start de vetverbranding

Lees verder...

Superfood: cacaobonen, ja of nee?

In het tijdschrift Diamber (van de diabetesvereniging Nederland) las ik over  superfoods. Deze `supervoeding`is de laatste tijd veel in de belangstelling. Ze zitten bomvol goed stoffen zoals o.a. vitamines en anti-oxidanten. Het effect op de gezondheid is echter onvoldoende wetenschappelijk bewezen.

Lees verder...

Resistent tegen antibiotica door Aziatische garnalen en kweekvis

Als je garnalen of kweekvis eet die in Zuidoost-Azië zijn gekweekt, loop je een groot risico ook bacteriën binnen te krijgen die resistent zijn tegen veel antibiotica. Dit stelt stichting Wakker Dier, die onderzoek deed naar garnalen en de populaire vissoorten tilapia en pangasius. Op een van de genomen monsters van garnalen is een bacterie

Lees verder...

De Supermarkt Tour

Wilt u meer weten over gezonde voeding? Weet u ook niet meer wat  gezond is om te eten? Hoe super is superfood? Welke E-nummers moet ik vermijden? Wat is een gezond tussendoortje? Zijn light producten echt beter voor de lijn? AH Rembrandthof  Amstelveen biedt u a.s. woensdag 5 november 0m 17.00uur in samenwerking met Diëtistenpraktijk

Lees verder...

Hema nu ook `superfoods`

In navolging van vele andere winkels en drogisterijen gaat nu ook de Hema `superfoods`verkopen. Hema gaat de volgende assortiment verkopen: amarant, boekweitmeel, bulgur, cacaonibsen, chiazaad, couscous, gojibessen, hennepzaden, kokosbloesemsuiker,  lijnzaad en witte en rode quinoa. Dus nu hoef je misschien minder vaak naar de reform- of natuurvoedingswinkel. Volgens de Hema kun je de superfoods heel

Lees verder...

Volkorenbrood niet voor iedereen goed

Is het goed om volkoren brood te eten bij maag-of darmklachten? Dit is 1 van de vragen die worden beantwoord in de campagne `Dieet dit, Dieet dat`van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Volkorenbrood is namelijk niet voor iedereen met darmklachten een goede keuze. Dit is namelijk afhankelijk van  je persoonlijke situatie. Maar het is natuurlijk

Lees verder...