Rubriek: darmen

Pepermuntolie bij prikkelbare darm

In onze praktijk komen veel mensen met prikkelbare darmklachten. Vaak kun je met voeding veel doen, maar soms niet alles. Zo speelt b.v. stress ook een rol. Er zijn veel verschillende soorten (zelfzorg)medicijnen voor de prikkelbare darm. Vaak is het uitproberen welke medicijnen werken, dit kan per persoon verschillend zijn , net zoals met voeding.

Lees verder...

Heb ik een prikkelbare darm?

Op de website www.pdsb.nl staat een test om te bepalen of je mogelijk het prikkelbare darm syndroom hebt (PDS of IBS). De vragen zijn ontwikkelt dooreen MDL (maagdarmlever)arts en gaat over de typische pds symptomen, zoals buikpijn en een veranderd ontlastingspatroon. Natuurlijk kan de echte diagnose alleen door een arts gesteld worden, maar geeft wel

Lees verder...

De voordelen van peulvruchten

Peulvruchten zijn een prima alternatief voor wie minder vlees wil eten: ze zitten vol met goede voedingsstoffen en zijn gemakkelijk te gebruiken in allerlei gerechten. En bovendien zijn ze ook veel goedkoper dan vlees en wordt het milieu minder belast.         Wat is het? Een peulvrucht is een verzamelnaam van verschillende zaden,

Lees verder...

Voordelen van koude aardappel en pasta

Veel mensen eten liever weinig of geen koolhydraten, terwijl er niks mis is met het eten van pasta, rijst en aardappels. Het is natuurlijk wel belangrijk om er niet teveel van te eten en het liefste de volkorenvariant van de pasta. Maar, er is een trucje……     Namelijk de truc met resistent zetmeel. Dit

Lees verder...

Kauwgom kauwen bij darmoperatie

Kauwgom is niet iets wat ik specifiek aanraad aan mijn cliënten. Wel zal ik suikervrije kauwgom adviseren i.p.v. gewone kauwgom, als mensen toch graag kauwgom willen kauwen. Met kauwgom kun je namelijk veel lucht inslikken , wat maag- en darmklachten kan geven. Teveel suikervrije kauwgom is ook niet goed, omdat dit door de zoetstoffen laxerend

Lees verder...

Zuivel in relatie tot kanker

Het wetenschappelijk bewijs over de consumptie van zuivel en het risico op kanker spreken elkaar tegen, aldus het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van zuivel het risico op kanker beïnvloedt.  

Lees verder...

Tv Programma over gluten op 2 april

Het programma de Keuringsdienst van Waarde besteedt donderdag 2 april aandacht aan gluten en glutenvrije producten. Er wordt besproken wat gluten nu precies zijn en de reden waarom het glutenvrije dieet  zo populair is, ook bij mensen die geen diagnose hebben van een glutenallergie. Aan het woord komen artsen, wetenschappers en consumenten die bewust willen

Lees verder...

Storm in je buik!

Momenteel raast er een grote storm over het land. Sommige mensen hebben ook last van een soort ‘storm’  in hun buik. Ze hebben klachten als gasvorming, rommelingen, obstipatie of diarree of soms afwisselend beide. Waar ik het over heb, is mensen die een prikkelbare darm hebben, oftewel PDS of IBS. Deze komen regelmatig op ons

Lees verder...

Probiotica helpt bij stoelgang ouderen

Ik las over een onderzoek dat gefermenteerde melk met Lactobacillus casei Shirota (LcS), een probiotische bacteriestam, de stoelgang van kwetsbare ouderen wonend in een verpleeghuis kan verbeteren. Het onderzoek werd gedaan door Beneficial Microbes

Lees verder...

Wie eet er nog normaal?

De titel van het maartnummer van het tijdschrift LINDA. werkte erg op mijn lachspieren. Er stond namelijk op de cover: Rot op met je chiazaad (wie eet er nog normaal?) Ze vraagt zich af of alles wat we vroeger aten nu ineens ongezond, dikmakend en kankerverwekkend is. Ze schrijft; `Waar ik ook ga lunchen, ik

Lees verder...