Rubriek: Vlees, vis & vleesvervangers

Informatie over vlees, vis en vleesvervangende producten

Vlees meest populair in restaurant

        De verantwoorde, `eerlijke`en gezonde keuken vol streek- en seizoensgebonden gerechten wordt steeds populairder. De trend is duurzaamheid, (smaak)beleving en aandacht voor sfeer. Volgens horecaondernemers zijn vers, waar voor je geld, gezond, verantwoord, en streek- en seizoensgebonden producten de meest bepalende factoren voor de klant. Dit blijkt uit onderzoek van de Horecava.

Lees verder...

Bevat eigeel ook eiwitten?

Ik hoor regelmatig van mensen dat ze alleen het witte gedeelte van een ei eten en niet de dooier, omdat dat minder gezond zou zijn vanwege het cjolesterol. Maar het eigeel of eidooier bevat juist veel eiwitten: bijna de helft van alle eiwitten in en ei, zit in het eigeel. Maar de eidooier is juist het

Lees verder...

2e Kerstdag gourmetten

Ook op  2e Kerstdag gaan veel mensen gourmetten. Niets mis mee. Gezellig en makkelijk qua inkopen doen. Toch zijn er mensen die dan bang zijn dat het voor hun gewicht niet goed is, want je zit toch lang aan tafel met veel eten.       Wat zijn nu de valkuilen? Veel vlees, stokbrood met

Lees verder...

Kerstrecept met Vis

Wil je iets lekkers op tafel zetten met kerst, maar wel een beetje gezond? Hier een ‘verantwoord’ recept met zalm: Zalm met romatomaatjes, balsamicoazijn en knoflookpuree  Bereidingstijd: 35min Ingredienten voor 2 personen: 300g zalmfilet (evt. diepvries) 1 bakje (roma)tomaatjes 2 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels olijfolie verse basilicum 4 ongepelde tenen knoflook 300g kruimelige aardappels 100ml

Lees verder...

Tips voor de R in de maand

Snotteren, hoesten, keelpijn en niezen: met de kortere dagen en het slechte weer kan je weerstand wel een boost gebruiken! Met deze gezonde voedingstips houd je je weerstand op peil en geef je bacteriën en virussen geen kans. 1. Eet veel groente en fruit Zo krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen. Vooral mandarijnen, sinaasappels

Lees verder...

Peulvruchten:kidneybonen

Kidneybonen heten letterlijk vertaald (r0de) nierbonen, maar de naam kidneybonen is in Nederland het meest gebruikt. Kidneybonen danken hun naam aan de vorm (ze zijn niervormig) en hebben een rode-bruine kleur. Er zijn ook witte, bruine en zwarte soorten, maar die zie je in Nederland niet vaak. Kidneybonen hebben een lichtzoete smaak en kun je

Lees verder...

Peulvruchten: Linzen uitgelicht

Het hele jaar door kun je genieten van linzen: lekker in soepen en stoofpotten, maar ook in salades. Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Linzen zijn meestal verkrijgbaar in gedroogde vorm, maar ook uit blik. Er bestaan rode, gele, bruine, groene en zwarte linzen. Oorspronkelijk komen linzen uit Azië en Zuid-Europa. In de

Lees verder...

Kikkererwten, multifunctioneel!

Nu het advies is om meer peulvruchten te eten,leek het me leuk om steeds een peulvrucht in het daglicht te zetten, Vandaag de kikkererwt.  De kikkererwt is een veelzijdige peulvrucht. Je kunt hem eten als koolhydraatbron, groente én vleesvervanger of je kunt er een gezonde snack van maken.  Waarom zijn kikkererwten of kekererwten zo goed

Lees verder...

Waarom vaker peulvruchten?

Het is jammer dat de peulvrucht vaak onderbelicht blijft. Misschien dat het nu beter gaat als ze in het voorjaar ook in de schijf van vijf extra worden belicht. Het is een prima alternatief voor wie minder vlees of een andere koolhydraatbron wil eten: ze zitten vol met goede voedingsstoffen en zijn gemakkelijk te gebruiken

Lees verder...

Nieuwe adviezen Gezondheidsraad

De nieuwe schijf van vijf komt pas in het voorjaar van 2016 uit, maar de Gezondheidsraad heeft de voedingsadviezen nu al gepresenteerd. Wat met name opvalt is de aanbeveling dat we meer plantaardig en minder dierlijke producten zouden moeten eten. Peulvruchten en noten komen nu ook in de schijf van vijf. Het advies is minimaal

Lees verder...