Rubriek: Vlees, vis & vleesvervangers

Informatie over vlees, vis en vleesvervangende producten

Overgevoelig voor glutamaat; kan dat?

Glutamaat is een smaakversterker (E-nummer 621) die van nature in producten zit of toegevoegd aan producten is. Daarnaast zit glutamaat van nature in ons lichaam. Het is één van de 20 aminozuren die het lichaam gebruikt als bouwstof van eiwitten.   Er zijn vele onderzoeken gedaan naar mogelijke relaties tussen toegevoegd glutamaat en overgevoeligheidsreacties, maar

Lees verder...

Nieuwe schijf van vijf; hoe varieer je meer in eiwitbron?

In de vernieuwde schijf van vijf wordt nu aangeraden om meer te variëren in de eiwitbron bij de warme maaltijd. Zelfs met frequentie ‘hoe vaak wat’ aangeduid en een maximum aan hoeveelheid vlees per week. Variatie is ook heel belangrijk. Het zorgt er voor dat het eten smakelijk blijft en dat je telkens wat meer

Lees verder...

Wat vindt u van het gezondere en bewuste keuze vinkje?

De laatste tijd is er veel te doen over het vinkje voor gezondere en bewuste keuze. De consumentenbond vindt de vinkjes verwarrend voor de consument. Minister Schippers heeft de goedkeuring gegeven om de vinkjes nog met een jaar te verlengen. Wij zijn benieuwd wat u van de vinkjes vindt. Kent u de vinkjes eigenlijk? Stemt

Lees verder...

Uw kennis over de nieuwe schijf van vijf

                      Wij zijn heel benieuwd wat u weet over de Nieuwe schijf van vijf. Maar liefst 92% van de Nederlanders kent de schijf van vijf bij naam, maar wat is er nu veranderd?  Beantwoord snel bovenstaande vragen. Binnenkort komen wij met de uitslag. Verder zullen

Lees verder...

Vernieuwde schijf van vijf zinvol?

De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum zijn onlangs met de nieuwe Schijf van Vijf ter pers gekomen.  Wij waren al niet zo’n voorstander van de vorige Schijf van vijf en hadden een stille hoop dat de vernieuwde eindelijk ook echt een up to date schijf zou worden. Echter dat is deels maar uitgekomen. Hieronder overzichtelijk wat

Lees verder...

Wel eens penisvis gegeten?

Laatst zag ik op tv in het televisieprogramma Galilieo een `penisvis`. Daar had ik echt nog nooit eerder van gehoord. Het is trouwens geen vis, maar eigenlijk een worm. Hij wordt zo genoemd omdat hij in sommige buitenlandse wateren binnen zou kunnen dringen in de urinebuis en omdat zijn uiterlijk veel weg heeft van een

Lees verder...

Wat betekenen de cijfers op een ei?

We kopen vaak extra eieren rond de Paastijd. Weet je wat het verschil is tussen scharreleieren, biologische eieren en vrije uitloopeieren? Je vindt alle informatie in de keuzetabel ei. Je kunt evt. een spiekbriefje maken voor in de winkel. Alle eieren die in de Europese Unie verkocht worden hebben een stempel. Aan het stempel zie

Lees verder...

Borstvoeding? Denk ook aan ijzer en zink!

      Bij het bevallen van een kind verlies je veel bloed en daarmee ook ijzer. Daarnaast kost het geven van borstvoeding ook extra ijzer. Gebruik daarom voldoende ijzerrijke producten om bloedarmoede te voorkomen, vooral als je vegetarisch eet of al eerder bloedarmoede hebt gehad. IJzerrijk zijn rood vlees, volkorenproducten, groene groenten, noten, tahin

Lees verder...

2016:het jaar van de Boon?

2016 moet het internationale jaar van de Boon oftewel peulvruchten worden. Wereldwijd wordt er aandacht besteed aan de bonen, waaronder ook in Nederland. Dit wordt gedaan onder de naam: Blije Boon. De Blije Boon is een initiatief van het Nationaal Comité Bonen 2016; een beweging die zich inzet voor de boon in Nederland. In het

Lees verder...

Naast visolie ook insectenolie?

Diverse insecten worden nu al gebruikt als eiwitbron. Zowel voor mensen en in diervoeding. De insecten (o.a. meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken, sprinkhanen en soldatenvliegen) bevatten niet alleen eiwit, maar ook olie. Deze insectenolie bevat waardevolle omega-3 vetzuren en wordt op dit moment weggegooid. Nu wordt er onderzoek gedaan door Wageningen UR naar de verschillende fracties

Lees verder...