Waarom vaker peulvruchten?

Het is jammer dat de peulvrucht vaak onderbelicht blijft. Misschien dat het nu beter gaat als ze in het voorjaar ook in de schijf van vijf extra worden belicht. Het is een prima alternatief voor wie minder vlees of een andere koolhydraatbron wil eten: ze zitten vol met goede voedingsstoffen en zijn gemakkelijk te gebruiken in allerlei gerechten.

Wat is het?
Een peulvrucht is een verzamelnaam van verschillende zaden, afkomstig van vlinderbloemige planten. Soms eten we alleen de zaden (bruine bonen, sperziebonen, sojabonen, erwten, linzen) en soms de hele peul (peultjes, sugar snaps). Ook pinda’s en lupine vallen onder de peulvruchten.

Ook een groente?
Sommige peulvruchten, zoals sperziebonen en erwten, worden beschouwd als groenten. Dat komt omdat ze qua samenstelling (veel vitamine C) en qua gebruik erg veel lijken op groente. Grofweg kun je zeggen: eet je het vers  (niet uit blik) en heeft het een groene kleur? Dan is het een groente.

4 weetjes:

  • De meeste peulvruchten bevatten veel eiwitten, voedingsvezel, koolhydraten  en B-vitamines. Er zit ook B1 en ijzer in, dat maakt ze tot volwaardige vleesvervangers. In tegenstelling tot vlees bevatten ze nauwelijks verzadigd vet en veel voedingsvezels. Maar let op: niet alle peulvruchten (bijvoorbeeld sperziebonen) zijn goede vleesvervangers. Een volwaardige vleesvervanger moet voldoende ijzer en vitamine B12 en/of B1 bevatten.
  • De milieubelasting van bonen is vele malen lager dan van vlees: Er wordt voor de teelt tot 3 keer minder broeikasgas uitgestoten en tot 7 keer minder land gebruikt.
  • De gemiddelde Nederlander eet enkele kilo’s bonen per jaar, tegenover 45 kilo vlees per jaar.
  • Er zitten veel vezels in en bepaalde suikers (oligosachariden). Die combinatie maakt dat je last kunt krijgen van een opgeblazen gevoel. Toch is het juist die combinatie die ook zorgt voor een goede darmwerking.

 

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>