Calcium helpt tegen zwangerschapsvergiftiging

Als verloskundigen en gynaecologen aan alle zwangere vrouwen zouden adviseren om calciumsupplementen te gebruiken tijdens de zwangerschap, kan dit leiden tot een vermindering van het aantal gevallen van pre-eclampsie (oftewel zwangerschapsvergiftiging) met meer dan een kwart.  Pre-eclampsie is een zwangerschapscomplicatie die voor moeder en kind levensbedreigend kan zijn en vaak gepaard gaat met groeivertraging en vroeggeboorte van het kind. Een op de dertig zwangerschappen wordt getroffen door pre-eclampsie. In Nederland betreft dit ongeveer 5000 zwangerschappen per jaar.

Uit gerandomiseerde studies is gebleken dat vrouwen die starten met het gebruik van calciumsupplementen in het tweede trimester van de zwangerschap, en ermee doorgaan tot het eind van de zwangerschap, de kans op het krijgen van pre-eclampsie vermindert met 55%.  De kans op vroeggeboorte wordt verminderd met 24%. De positieve invloed van het gebruik van calciumsupplementen is het grootst bij vrouwen met een lage calciuminname en vrouwen met een verhoogde kans op pre-eclampsie.

De Gezondheidsraad adviseert voor zwangere vrouwen een inname van calcium van minimaal 1000 mg per dag. Naar schatting zit een op de drie zwangere vrouwen onder deze grens. Calcium zit vooral in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas, maar ook in groente en noten. Vrouwen die weinig zuivelproducten gebruiken hebben meer kans op onvoldoende calciuminname. De meeste multivitamine-preparaten voor zwangere vrouwen bevatten te weinig calcium. Zwangere vrouwen die calciumsupplementen willen gaan gebruiken wordt wel geadviseerd dit te overleggen met hun verloskundige of gynaecoloog en evt. diëtist.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>