Rubriek: Opmerkelijk…

Minder suiker bij Starbucks

Starbucks gaat de hoeveelheid suiker met een kwart verlagen.  Dit zou in 2020 helemaal gerealiseerd moeten zijn. Dit geldt ook voor Nederland. De reden is dat steeds meer klanten hierom vroegen. Het gaat hierbij om speciale drankjes waarin veel suiker zit, zoals de Frappuccino. Maar Starbucks wil nog meer doen, zo willen ze in de

Lees verder...

Naast visolie ook insectenolie?

Diverse insecten worden nu al gebruikt als eiwitbron. Zowel voor mensen en in diervoeding. De insecten (o.a. meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken, sprinkhanen en soldatenvliegen) bevatten niet alleen eiwit, maar ook olie. Deze insectenolie bevat waardevolle omega-3 vetzuren en wordt op dit moment weggegooid. Nu wordt er onderzoek gedaan door Wageningen UR naar de verschillende fracties

Lees verder...

Smaken verschillen tussen jong en oud

        Uit onderzoek blijkt dat ouderen een andere smaakbeleving kunnen hebben dan jongeren. Het onderzoeksteam van Wageningen UR liet 65-plussers en mensen van rond de 30 drie soorten ontbijtkoek (normaal, volkoren en gember) en chocolade (melk, puur, mint) proeven. Bij elk product gaven de deelnemers aan hoe lekker ze het vonden en

Lees verder...

Vlees meest populair in restaurant

        De verantwoorde, `eerlijke`en gezonde keuken vol streek- en seizoensgebonden gerechten wordt steeds populairder. De trend is duurzaamheid, (smaak)beleving en aandacht voor sfeer. Volgens horecaondernemers zijn vers, waar voor je geld, gezond, verantwoord, en streek- en seizoensgebonden producten de meest bepalende factoren voor de klant. Dit blijkt uit onderzoek van de Horecava.

Lees verder...

Koolhydraatarm brood bevat meer calorieën

          Koolhydraatarm brood bevat iets meer calorieën dan gewoon brood. Dit komt doordat er ingrediënten worden gebruikt met een iets hoger vet- en/of eiwitgehalte, zoals sojameel, lijnzaad, noten en zonnebloempitten. Koolhydraatarm brood laat de bloedsuikerwaarden minder stijgen dan gewoon brood. Dit koolhydraatarmbrood is wel duurder en kun je bij de meeste

Lees verder...

Door smoothies meer trek?

Kan gezonde voeding je ook hongerig maken? Ja, dat zou kunnen. In groene smoothies zitten wel veel groenten, maar volgens Amerikaans onderzoek vult/verzadigt een drinkmaaltijd niet echt. Dat komt omdat je er niet op kauwt en je lichaam de drank niet registreert als eten. Ook gaat drinken sneller, terwijl je er veel langer over zou

Lees verder...

Niet al het lekkers is even lekker

Veel mensen vinden het moeilijk om zich te beheersen in deze feestmaand. Er was afgelopen week een cliënt bij mij die erg blij was met mijn tip, namelijk: Geef je tussendoortjes een cijfer van 0-10. Nul betekent niet lekker en 10 betekent superlekker oftewel `hier kun je me s`nachts voor wakker maken`.  Alles wat je

Lees verder...

Weight watchers stopt niet helemaal met punten tellen

          Na 50 jaar wil Weight Watchers het anders gaan aanpakken. Geen calorieën tellen d.m.v. punten, maar veel meer aandacht voor de totale leefstijl, met nadruk op gezonde voeding, beweging en mentale gezondheid. Dat is in het kort de verandering die Weight Watchers vanaf deze maand wereldwijd in de afvalprogramma’s zal

Lees verder...

Foodwatch maakt genomineerden bekend

  De prijs voor het meest misleidende voedingsproduct heet Het Gouden Windei. Deze wordt georganiseerd door Foodwatch, de voedselwaakhond. De genomineerde producten zijn Plus Pindakaas Light, AH mini roomboter amandelstaaf, Appelsientje halfzoet, Cranberries, Liga Melk-aardbei, Aldi pasta met truffel en Amandeldrink biologisch. Foodwatch legt op hun website uit waarom deze producten genomineerd zijn. Vaak worden

Lees verder...

Broek met anti-aanbaklaag

Van de week hoorde ik een bericht op de radio, wat in principe weinig met voeding te maken had, maar ik vond het toch te leuk om het jullie te onthouden. Het gaat namelijk over een anti-aanbaklaag. Medewerkers van de Wegenwacht van de ANWB krijgen nieuwe werkkleding. De medewerkers dragen nu nog blauwe werkkleding dat uit

Lees verder...