Stress is geen risicofactor voor zwangerschapsvergiftiging

Het risico op zwangerschapsvergiftiging (preëclampsie) wordt niet verhoogd door stress tijdens de zwangerschap. Ook te weinig beweging verhoogt het risico niet. Tot op heden werd gedacht dat stress en te weinig beweging zouden bijdragen aan zwangerschapsvergiftiging.

Uit onderzoek van Karlijn Vollbregt blijkt dit niet zo te zijn. Ze promoveert vrijdag op haar bevindingen.

Door zwangerschapsvergiftiging lopen vrouwen kans op hersenbloedingen en storingen van nier- en leverfuncties. Zwangerschapsvergiftiging is doodsoorzaak nummer één bij moeders in Nederland. Dit kan een reden zijn voor een vervroegd ingeleide bevalling.

,,Dit is een belangrijke bevinding, zeker voor zwangere vrouwen. Zwangerschapsvergiftiging wordt niet veroorzaakt door stress. Ze hoeven zich dus niet schuldig te voelen”, aldus Vollebregt donderdag.

Aanleg, een verhoogde bloeddruk en de leeftijd van de moeder spelen wel mee bij zwangerschapsvergiftiging. Hoe ouder de moeder is, hoe groter de kans op zwangerschapsvergiftiging.

Bron: Nu.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>