Wat is amaranth?

Amaranth is een zaad en is rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen. Het lijkt op graankorrels en op quinoa. Amaranth bevat o.a. ijzer, calcium, magnesium, vitamine B en E, fosfor en zink. Amaranth is ook rijk aan eiwitten. Vergeleken met tarwe bevat amaranth vijf keer zoveel ijzer en vergeleken met melk bevat het twee keer zoveel calcium. Amaranth is glutenvrij.
Mensen met de aandoening coeliakie zijn overgevoelig voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Omdat amaranth geen graan is bevat het geen gluten. Brood gemaakt van amaranth is dan ook geschikt voor coeliakiepatiënten.

 

Amaranth wordt ook als graan in de keuken gebruikt. Gepofte of geroosterde amaranth kan bij de warme maaltijd als vervanger dienen voor rijst. Van het meel kan brood gemaakt worden. Amaranth blijft langer houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Je kunt amaranth kopen in reform- of natuurvoedingswinkels, maar tegenwoordig ook steeds vaker in de supermarkt (o.a. AH).

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>