Huisarts neemt tijd voor psychische zorg

Een hoge werklast zorgt er niet voor dat huisartsen psychische problemen bij patiënten niet opmerken. Dat blijkt uit onderzoek waarop NIVEL-onderzoekster Else Zantinge op 12 juni in Utrecht promoveerde.

In Nederland heeft de huisarts een belangrijke rol in het opsporen van psychische problemen. Psychische problemen vragen echter extra tijd en energie van huisartsen. Ook duren consulten over psychische problemen vaak langer en komen deze patiënten vaker.

Deze patiënten lijken dan ook belastender voor huisartsen. Maar uit het onderzoek blijkt dat huisartsen die het druk hebben of zich belast voelen, evenveel psychische aspecten opmerken als minder drukke huisartsen.

Ook blijkt dat een arts die bij aanvang van het consult al een gevoel van tijdtekort heeft minder patiëntgericht is. Dit lijkt ongunstig voor een patiënt met psychische problemen. Maar juist huisartsen die ontevreden zijn met hun beschikbare tijd of gevoelens van een burn-out hebben, stimuleren patiënten meer om over hun psychische problemen te praten. De onderzoekster vermoedt dat huisartsen die het hardst werken en het meest investeren in hun patiëntencontacten, het hoogste risico hebben op burn-out en het meest ontevreden zijn met de beschikbare tijd.

bron: www.nu.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>