Verkrijbaarheid glutenvrije produkten

38_glutenvrijMensen met coeliakie of dermatitis hepetiformis moeten een glutenvrij dieet volgen. De markt voor glutenvrije dieetproducten is de laatste jaren flink in ontwikkeling en het aantal verkooppunten breidt zich dan ook sterk uit. De toenemende vraag (de Nederlandse coeliakievereniging (NCV) is met 10.000 leden ook de snelst groeiende patiëntenvereniging in Nederland) heeft ondernemers, detaillisten en/of producenten ertoe gebracht zelf de productie van glutenvrije dieetproducten ter hand te nemen of te importeren vanuit voornamelijk andere Europese landen. De schatting is dat er in Nederland echter zo’n 160.000 coeliakiepatiënten zijn, waarvan het merendeel niet gediagnosticeerd is. De markt voor glutenvrije dieetproducten zal naar verwachting de komende jaren dus nog verder groeien.

In Europa zijn ongeveer vijftig industriële fabrikanten met allen hun eigen merk voor kant-en-klaar artikelen als brood, gebak en andere delicatessen. Daarnaast worden ook diverse grondstoffen of kant-en-klaar bakmixen geleverd. Deze fabrikanten hebben allen speciale productieruimtes waar alleen glutenvrije producten worden gemaakt. Risico op contaminatie (besmetting) is daardoor uitermate gering. Deze productieruimtes, samen met de grond- en hulpstoffen die glutenvrij moeten zijn, maken dat producten na controle de claim ‘glutenvrij’ mogen dragen. De prijs van glutenvrije producten kan wel driemaal zo hoog zijn als de prijs van glutenbevattende producten. Voldoende concurrentie en marktwerking is nodig om redelijke prijzen te waarborgen.

Glutenvrije dieetproducten die te koop zijn in de supermarkt zullen over het algemeen goedkoper zijn dan glutenvrije dieetproducten gekocht in een reform- of natuurvoedingswinkel of producten die thuisbezorgd worden. Shoppen loont, ook voor glutenvrije artikelen!

Distributie en verkrijgbaarheid
In Nederland loopt de distributie of verkrijgbaarheid van glutenvrije dieetproducten via de volgende kanalen:

  • supermarkten: de glutenvrije dieetproducten zijn meestal te vinden in het schap met dieetproducten, waar bijvoorbeeld ook de diabetesproducten te vinden zijn. Het assortiment is relatief klein en vaak worden maar een of enkele merken verkocht. In sommige supermarkten is ook diepgevroren glutenvrij brood en cake te koop. U kunt hiernaar vragen bij de broodafdeling.
  • speciale detaillisten, zoals reformwinkels, natuurvoedingswinkels, gezondheidswinkels, drogisterijen, enz. hier zijn over het algemeen meerdere merken te vinden en het assortiment zal veelal groter zijn dan in de supermarkt. Het assortiment is vaak afhankelijk van de grootte van de winkel en de afname van glutenvrije producten. In deze winkels wordt soms ook advies gegeven over de glutenvrije dieetproducten.
  • webwinkels, direct mailing of postordersysteem: bestellen per telefoon of via internet. Het aantal zogenoemde webwinkels groeit snel. Ook hier wordt soms advies gegeven over de glutenvrije dieetproducten.

Glutenvrij Magazine: graag maken wij u ook attent op de advertenties van leveranciers en producenten in ons kwartaalblad Glutenvrij Magazine. Daarnaast zijn ook de standhouders op de glutenvrije markten van de NCV (4 x per jaar) een waardevolle bron van informatie.

Internet
Verder is vanzelfsprekend internet een grote informatiebron. Hier is (bijv. door het intypen van zoekwoorden als glutenvrij, glutenvrije producten etc. bij een zoekmachine) veel informatie te vinden over de verschillende merken glutenvrije producten, de verkrijgbaarheid en webwinkels die glutenvrije producten verkopen. Ook willen wij een melding maken van de website: www.coeliakie.startpagina.nl met nuttige tips en links naar diverse glutenvrije merken.

NCV
De NCV verstrekt een overzicht van leveranciers van glutenvrije producten in Nederland. Deze lijst wordt jaarlijks herzien.

Op de website van de NCV www.glutenvrij.nl zijn ook restaurants te vinden die glutenvrije gerechten serveren.

Bron: http://www.glutenvrij.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>