Schokkend nieuws over probiotica

Op internet en in de kranten staat het schokkende nieuws over een medisch experiment waarbij 24 patiënten zogeheten probiotica kregen toegediend, overleden zijn. Vele waren hiervan geschokt, de tweede kamer eist zelfs verder onderzoek naar mogelijke fouten die gemaakt kunnen zijn tijdens het experiment.

De onderzoeksgroep bestond uit 300 patiënten met een acute alvleesklierontsteking waarvan de helft probiotica kreeg via een voedselslangetje in de neus. Probiotica zijn bacterien waaraan een een goede invloed van de darmen wordt toegedicht. Het onderzoek ging ervan uit dat ze ook infecties zouden remmen.

Dit betekent niet dat u de bekende probiotica drankjes zoals Yakult, Vifit en actimel niet meer kunt drinken omdat deze gevaarlijk blijken te zijn.

Tijdens dit experiment werden andere andere probiotica- stammen gebruikt. Bovendien heeft de Voedsel en Warenautoriteit  aangegeven geen aanleiding zien voor een onderzoek naar de melk-en yoghurtdrankjes waarin probiotica zitten zoals Yakult, Actimel en Vifit. Volgens de fabrikanten zijn deze drankjes 100 procent veilig. Nu wordt geadviseerd om geen probiotica toe te dienen via sondevoeding bij patienten met orgaanfalen of een intensivecareafdeling.

bron: ND donderdag 24 jan

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Schokkend nieuws over probiotica

  1. Marian

    Een middel vóór een goede darmflora tégen alvleesklierontsteking? Wat heeft nu `t een met `t ander te maken?

      /   Reply  / 
  2. Marian

    Sorry, moest probiotica zijn natuurlijk

      /   Reply  / 
  3. Marian

    “De Tweede Kamer eist meer onderzoek”…..
    Me dunkt, laat dat onderzoek nou maar zitten.
    Wie zou zich hier overigens nog voor willen aanmelden?
    En wie weet worden er straks meer gezondheidsbevorderende produkten opeens in een kwaad daglicht gesteld. Misschien wordt er nu al met scheve ogen naar deze voedingsmiddelen gekeken. De opnie is o zo beinvloedbaar helaas.

      /   Reply  / 
  4. F.Floor (61)

    Inderdaad Marian. Er zit een verhaal achter.
    Probiotica = poep. Dat weet iedereen die iets afweet van ontbrekend darmflora na 1 antibiotica-kuurtje. De gretigheid waarmee de UMCU-voorlichter direkt een verwijzing naar Yakhult maakte doet vermoeden dat het onderzoek helemaal niet 1 genezing als doel had maar… dat men er 26 dooie patienten voor overhad om met de beschuldigende vinger naar die fabrikant van dit darmfloradrankje te kunnen aanwijzen.
    Efin, de inspektie is – om belangenverstrengeling te vermijden – ook naar Danone en nog een stuk of 4 andere drankjes een onderzoek begonnen ONDER POLITIEKE DRUK want dat staat erbij.
    Alleen… de toegepaste probiotica was helemaal geen poep maar een cocktail van
    een 6-tal melkzuurbacterien. (!)
    Yakhult zegt dan ook onaangenaam getroffen te zijn maar wil niet reageren. Ik denk omdat de overleden patienten niet met poep maar met melkzuur waren behandeld…
    Dit is de medische stand anno 2008. Men WIST al 300 jaar geleden dat bacterietoevoegingen onder ontstoken patienten nogal gevaarlijk is en dat componist Beethoven zijn leven kostte na behandeling van zijn ontstoken oog door een cocktail van duivenmest, slakken en netelsap. De componist kon zo hard schreeuwen dat al zijn huisgenoten het huis uitvluchtten tot hij als 30er stierf. Het pijl van de medische stand per 2008 is dus niet bijster toegenomen na 300 jaar of… de gretigheid maarmee Yakhult werd beschuldigd doet iets heel anders vermoeden, iets in de zakelijke sfeer?

    Maar de medische hamvraag blijft natuurlijk wel: hoe ontstaat nou een ontsteking van de pancreas? Per slotte is suiker type-1 een ontsteking van diezelfde pancreas.
    Al in 1963 was bekend dat pancreasontsteking werd veroorzaakt door een virus, een mutant van Hepatitis en omdat lichte chemotherapie resultaat had was door een kiene arts in datzelfde AZU, nu UMCU voorgesteld om op dezelfde wijze eens met de Baselse poliogenezingen op 30 apen deze proef op meer ontstekingen te herhalen (noot: =infuuskuur 1 week met ascorbineZUUR waarmee je elk virus kunt verbranden)
    Het gevolg: de arts werd wegens grove nkunde uit de medische stand ontheven… maar wel een heel blije suikerpatient die nooit meer insuline nodig had. En dat was iets wat insulinefabrikanten nou net niet konden gebruiken zo legde die internist me uit. De tranen stonden in zijn roodbehuilde ogen en werd kantoorklerk.

      /   Reply  / 
    1. Stijn

      ik heb drie vragen (ik stel ze aan u omdat in uw reactie blijkt dat u er wel wat van af weet)

      1. Is probiotica serieus poep of zegt u dat omdat u het slecht vind? (vroeg ik me gewoon even af :D .

      2. Is de probiotica van het alvleesklier onderzoek de zelfde als die van actimel?

      3. zou u die antwoorden kunnen mailen naar [email protected]

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>