Dikke werknemers zijn vaker ziek

Dikke werknemers zijn aanzienlijk vaker ziek dan hun slanke collega’s. Dat zegt de wereldvakbondsorganisatie ILO in een onderzoek. Overgewicht komt niet alleen door te veel en te vet eten thuis, ook de bedrijfskantines zijn er debet aan. De ILO bepleit een actievere opstelling van overheid en bedrijfsleven om de maaltijden die mensen op het werk tot zich nemen gezonder worden.

 

Er is een proef uitgevoerd in Singapore, waar de personeelsleden van een grote farmaceutische onderneming gezonder eten in de kantine kregen: gegrilde in plaats van gebakken gerechten, meer mineraalwater in plaats van frisdrank en salades met minder olie en zout. Het ziekteverzuim daalde door het dieet van gemiddeld 3,7 dagen naar 1,9 dagen per werknemer per jaar.

Het boek dat ILO over het onderzoek publiceerde, Food at Work, laat meer goed nieuws zien. "We wilden aantonen dat de oplossingen soms simpeler zijn dan men denkt", aldus een adviseur van de ILO. Bij de Nederlandse vakbonden staat overgewicht van werknemers niet op de agenda. "We houden ons niet bezig met hoe mensen moeten leven. We hebben het druk genoeg met de risico’s die uit het werk zelf voortvloeien", zegt een woordvoerder van de FNV vakcentrale.

Het CNV vindt voeding een verantwoordelijkheid van de mensen zelf.

De beste tip die ik kan geven is om eens een afspraak te maken met een dietist; zij geeft een voedingsadvies toegespitst op uw persoonlijke situatie en smaak. Of laat een dietist inhuren door het bedrijf om de kantine eens door te laten lichten en ideeen te krijgen voor lekkere verantwoorde producten.

En bedenk daarbij: de dietist is niet zo streng als u denkt!

Bron: NRC Handelsblad

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Dikke werknemers zijn vaker ziek

  1. Pingback: Gezond eten op kosten van de baas | Dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>