Hypo na sporten met diabets type 1

Bewegen is goed voor iedereen. Ook voor jongeren met diabetes type 1. Toch hebben zij de neiging om minder te sporten dan jongeren zonder diabetes uit angst voor te lage bloedsuikers (hypo’s). In Amerika is er onderzoek gedaan of er een verband  is tussen matige en/of krachtige lichamelijke inspanning en het krijgen van hypo’s in de nacht en dag daarna. Aan het onderzoek deden negentien jongeren tussen de veertien en twintig jaar mee met diabetes type 1. Zij droegen drie tot vijf dagen een continue glucosesensor.

 

 


Wat gebeurde er?
De jongeren die in de middag een half uur matig tot krachtig hadden gesport maakten vaker (31%) een hypo door in de nacht of dag daarna. In dit onderzoek is niet gekeken naar de effecten van sporten in de ochtend of avond. Het is mogelijk dat dit een ander effect heeft op het krijgen van hypo’s in de nacht of dag erna.

Conclusie

Dit onderzoek laat zien dat intensieve lichamelijke activiteit in de middag de kans op een hypo vergroot in de nacht of dag daarna. Omdat sporten veel gezondheidsvoordelen oplevert voor jongeren met diabetes, is het belangrijk om bij het stimuleren hiervan extra aandacht te besteden aan het voorkomen van hypo’s in combinatie met lichamelijke activiteit.

Bron: Diabetes Care, februari 2014. Effects of Moderate-to-Vigorous Intensity Physical Activity on Overnight and Next-Day Hypoglycemia in Active Adolescents With Type 1 Diabetes

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>