Tieners met obesitas verhoogd risico op voedingstekorten

Risico’s op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, bestaan niet alleen bij obese tieners na bariatrische operaties. (Zoals bijvoorbeeld een maagverkleining of maagband). Ook bij tieners met obesitas zonder gewichtsreducerende operatie bestaan er voedingstekorten zo blijkt uit onderzoek van Cincinnati’s Hospital Medical Center.

Zowel bij obese tieners met een bariatrische operatie als obese tieners zonder operatie komen voedingstekorten voor. IJzer, vitamine D, en milde bloedarmoede zijn veelvoorkomende tekorten bij de twee onderzoeksgroepen. Bij zwaarlijvige tieners zonder operatie bleken ook eiwitwaarden vaak aan de lage kant.

 

 

 

Eerste onderzoek
79 tieners met obesitas hebben meegedaan aan het onderzoek dat is uitgevoerd in de periode 2011 tot 2014. Het is de eerste studie waarbij de voedingsstoffen van zowel bariatrische chirurgie patiënten als onbehandelde obese patiënten met elkaar vergeleken zijn.

Conclusie verrassend
De uitkomsten zijn verrassend omdat voorheen altijd werd gedacht dat de voedingstekorten bij bariatrische patiënten gevolg waren van de operatie, waarbij een groot gedeelte van de dunne darm wordt verwijderd of omzeilt. De dunne darm speelt een grote rol in de opname van voedingstoffen. Tekorten blijken nu mogelijk het gevolg van obesitas zelf. De voeding die ze aten is natuurlijk ook relevant. Hoogstwaarschijnlijk is hun voeding arm aan ijzer vitamine D en eiwit.

http://www.cincinnatichildrens.org/news/release/2014/study-nutritional-deficiencies-obese-teens-05-04-2014

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>