Is tarwe eten gevaarlijk of verstandig?

Cardioloog William Davis en schreef het boek Broodbuik waarin hij pleit voor het terugdringen van tarwe in onze voeding.‘Tarwe levert de grootste bijdrage aan de wereldwijde obesitasepidemie. De opheffing hiervan is de oplossing voor drastisch gewichtsverlies en optimale gezondheid.’  De zoveelste hype of komt Davis met juiste informatie?

 

Davis theorie

Veel mensen hebben een glutenintolerantie, tarweallergie of coeliakie. Zij kunnen gemakkelijk glutenvrije producten kopen in verschillende winkels. Volgens Davis wordt er te weinig aandacht besteed aan de effecten van tarwe op mensen die geen van deze aandoeningen hebben. In zijn boek stelt Davis  dat mensen door minder tarwe te eten afvallen en afkomen van allerlei vermoeidheidsverschijnselen en buikklachten.

De broodbuik

Ook door Nederlanders wordt tarwe veel gegeten. Dit heeft volgens de Amerikaanse cardioloog veel schadelijke effecten op de gezondheid. Volgens hem ondervinden veel mensen onder andere lichte huiduitslag, een hoge bloedsuikerspiegel en onaantrekkelijke maaguitstulpingen. Dit laatste noemt Davis de ‘broodbuik’. Overtollig vet heeft volgens de auteur dan ook niet te maken met veel en vet eten, het is vooral te wijten aan al het brood dat we eten.

Een nieuwe hype?

In zijn boek biedt Davis de lezers een stappenplan om een ??nieuwe, tarwevrije levensstijl te creëren. Maar is dit wel zo verstandig?

Slechte wetenschappelijke kwaliteit

Medewerkers van Voorlichtingsbureau Brood hebben zich verdiept in de onderbouwing van het boek. Deze verdieping werd mede ondersteund door geraadpleegde onderzoekers van Nederlandse Universiteiten. Woordvoerster Debora van Zee over het boek: ‘Het boek is van slechte wetenschappelijke kwaliteit. Uitspraken over het zogenaamd verslavende effect van tarwe, de toename van overgewicht door tarwe, genetische manipulatie van tarwe en een verband tussen tarwe-inname en het ontstaan van tal van aandoeningen; ze zijn geen van allen gedegen onderbouwd en zelfs te weerleggen.’ Ze vult dit aan met de volgende concrete bevindingen: ‘Zowel Amerikaanse als Nederlandse Voedingswetenschappers hebben de uitspraken van Dr. Davis en de literatuur waarnaar hij verwijst nader bekeken. De lange lijst literatuurverwijzingen achterin het boek wekt de schijn van een goed onderbouwd verhaal. Voedingswetenschappers concluderen echter dat de manier waarop deze arts de door hem geciteerde wetenschappelijke studies interpreteert op zijn minst onzorgvuldig is en in veel gevallen zelfs pertinent onjuist.’

Voordelen van tarwe

Ook geeft Van Zee aan dat ‘slechts ongeveer 5-10% van de bevolking mogelijk wel baat heeft bij het vermijden van tarwe. Met name ter vermindering van allergische reacties en darmklachten, niet tegen overgewicht. Dit gaat om mensen met coeliakie of mensen met een tarwe-allergie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een deel van de mensen met Prikkelbaar Darm Syndroom glutensenistief zijn en dus ook baat kunnen hebben bij een tarwevrij dieet. Dit is maar een kleine groep binnen de Nederlandse bevolking.’ Bovendien verklaart ze dat ‘tarwebevattende volkorenproducten wetenschappelijk aantoonbaar geassocieerd worden met een verminderd risico van type 2 diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, sommige vormen van kanker en een gunstiger gewichtsbeheersing.’

Kortom: Er is niks mis met tarwe eten als je daar niet allergisch voor bent. Ook is het in de praktijk lastig uit te voeren omdat in heel veel producten tarwe zit.

Bron: http://www.voedingnu.nl

MB

 

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Is tarwe eten gevaarlijk of verstandig?

  1. michel

    Uiteraard zegt het Voorlichtingsbureau brood dat tarwe gezond is. Stel je voor dat zij zouden verkondigen dat Davis correct is in zijn beweringen. Dan koopt er niemand nog brood. Net als mevrouw van Zee wordt dit Voorlichtingsbureau betaald door de tarwe en brood industrie. En deze partijen vergiftigen liever de bevolking dan toe te geven dat tarwe onze gezondheid kapot maakt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>