Visolie verbetert de kwaliteit van leven bij kankerpatiënten

De suppletie van visolie tijdens chemoradiotherapie kan de voedingstoestand en de kwaliteit van leven verbeteren, tenminste bij patiënten met stadium III niet-kleincellige longkanker. Dit concludeerde Barbara van der Meij in haar proefschrift ‘The impact of fish oil on clinical parameters and quality of life in patients with cancer’. Tevens constateerde Van der Meij dat de onderzochte patiënten beter in staat waren tot algemene levensverrichtingen en hun lichaamsbeweging verbeterden na het toedienen van visolie.

Gewichtsverlies, (pre)cachexie en verlies van spiermassa schijnen regelmatig voor te komen bij patiënten met stadium III niet-kleincellige longkanker en patiënten met Graft-versus-Host ziekte. De complicaties ervan zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven en een kortere levensduur.

Chemoradiotherapie en allogene stamceltransplantaties bij patiënten met respectievelijk longkanker en hemo-oncologische aandoeningen wordt steeds meer toegepast. Hierdoor komen steeds meer patiënten in aanraking met voedingsproblemen, ernstige complicaties en de Graft-versus-Host ziekte.

Voor de verbetering van de conditie en kwaliteit van leven rondom chemoradiotherapie en allogene stamceltransplantaties zijn de uitkomsten van dit proefschrift toepasbaar.

Proefschrift: The impact of fish oil on parameters and quality of life in patients with cancer, B.S. van der Meij, Vrije Universiteit, 2013

Bron: http://www.voedingnu.nl

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>