Wat is effectiever bij overgewicht en diabetes: een maagoperatie of medicijnen?

Bij mensen met overgewicht en een slecht gereguleerde diabetes type 2 leidt bariatrische chirurgie (maagomleiding of maagverkleining) in combinatie met medicamenteuze therapie tot betere glucosewaarden dan medicatie alleen. Dat blijkt uit een onderzoek van Philip Schauer en anderen in The New England Journal of Medicine eerder dit jaar.

 

Aan dit onderzoek deden 150 mensen mee. Zij werden verdeeld in drie groepen. De eerste groep kreeg alleen intensieve medicamenteuze therapie, de tweede en derde groep kreeg medicatie in combinatie met een maagomleiding (Roux-en-Y gastric bypass) of een maagverkleining (sleeve resectie). Na twaalf maanden waren de HbA1c-waarden bij de mensen die een operatie hadden ondergaan lager dan bij de mensen die alleen met medicijnen werden behandeld.

Het streven was een HbA1c-waarde van 42 mmol/mol (6%). In de medicatiegroep slaagde 12% van de mensen hierin, in de groep van de maagomleiding 42% en in de groep die een maagverkleining onderging 37%. Daarnaast was het gewichtsverlies groter en verminderde het aantal benodigde medicijnen in de twee groepen die een operatie ondergingen in vergelijking tot de groep die alleen medicatie kreeg.

Deze resultaten bevestigen eerdere studies waaruit bleek dat maagoperaties effectief kunnen zijn bij slecht gereguleerde mensen met diabetes type 2 en overgewicht. Omdat het effect alleen is onderzocht na twaalf maanden is het wel nodig om de resultaten op de lange termijn in kaart te brengen.

NEJM 2012; 366: 1567-76: Bariatric Surgery versus Intensive Medical Therapy in Obese Patients with Diabetes

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>