Invloed van eiwit op bloeddruk

Volgens onderzoekers van het Top Instituut Food & Nutrition verlaagt de bloeddruk bij mensen met overgewicht wanneer er extra eiwitten worden gegeten. Er zijn al meerdere experimenten en studies gedaan die een verband hebben aangetoond tussen de inname van eiwitten en de bloeddruk. Daarom heeft het Top Instituut Food & Nutrition – waaraan Wageningen UR, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Maastricht deelnemen – besloten om dit verband nogmaals te onderzoeken. Deelnemers met overgewicht (BMI 25-35), een verhoogde bloeddruk (zonder behandeling) en een leeftijd van 20 tot 70 jaar werd gevraagd om 4 weken lang bij de maaltijd een speciale drank te consumeren. 51 deelnemers kregen een koolhydraatrijke drank en 43 deelnemers kregen een eiwitrijke drank. Na een maand is de bloeddruk opnieuw gemeten. De deelnemers met de eiwitrijke drank hadden een lagere bloeddruk dan de mensen met de koolhydraatrijke drank. Hun bovendruk was bijna 5 millimeter kwikdruk gezakt, hun onderdruk met 2,7. Voor een voedingsinterventie is dit een groot effect. Maar voor één individu is die verlaging relatief klein in vergelijking tot medicijnen. Waarom extra eiwitten de bloeddruk kan verlagen weten de onderzoekers niet, maar op dat antwoord hoeven we hopelijk niet lang te wachten. Een Maastrichtse promovendus doet daar al onderzoek naar.

Bron: EVMI

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Invloed van eiwit op bloeddruk

  1. Peter

    Betekent dit dat een eiwitshake helpt om de bloeddruk te verlagen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>