Gedragstherapie bij kinderen met obstipatie

Kinderen met obstipatie krijgen in de conventionele behandeling laxeermiddelen, toilettraining en voorlichting.

Toch houdt een derde van de patiënten tot in de jonge volwassenheid klachten. Promovendus Marieke van Dijk van de Universiteit van Amsterdam vergeleek gedragstherapie in combinatie met laxatietherapie met de conventionele behandeling. Daarbij keek ze ook naar kwaliteit van leven, emotionele en gedragsproblemen en de manier van opvoeden van de ouders.

 

 

Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan en in stand houden van obstipatie op de kinderleeftijd is waarschijnlijk “ophoudgedrag”. Dit kan ontstaan door een pijnlijke eerdere ervaring door de productie van grote hoeveelheden ontlasting of ten gevolge van daardoor ontstane anale fissuren. Met gedragstherapie kan het ophoudgedrag worden afgeleerd. Echter, gedragstherapie bleek even succesvol als de conventionele therapie. Van Dijk promoveert op 9 september op dit onderzoek.

Bron: http://www.nieuwsoverkindervoeding.nl

(MB)

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Gedragstherapie bij kinderen met obstipatie

  1. Obstipatie Verhelpen

    Nooit echt een voorstander geweest van die therapieën. Er zijn veel betere oplossingen waarbij je het kind niet uit zijn vertrouwde omgeving moet nemen. Stress kunnen ze missen als de pest!

      /   Reply  / 
  2. obstipatie verhelpen

    Obstipatie Verhelpen Vind Hier Allerlei Tips Technieken Die U Helpen Bij Het Verhelpen Van Obstipatie

      /   Reply  / 
  3. Obstipatie Verhelpen

    Ik denk ook dat kinderen gestimuleerd moeten worden om meer te bewegen. Veel beweging kan zeker een goede uitwerking hebben op obstipatie problemen.

      /   Reply  / 
  4. Obstipatie

    Veel kinderen kunnen moeilijk poepen en kunnen daar depressief van worden. Het is gewoon heel vervelend indien de ontlasting hard is, pijnlijk en moeilijk verloopt. Een probleem dat in vele gevallen kan worden opgelost met een goede kuur.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>