PDS-klachten verminderen door mindfulness training

Uit een nieuwe klinische studie blijkt dat een combinatie van mindfulness training en yoga kan de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) verminderen.

Aan het onderzoek deden 75 vrouwen met het PDS mee. De vrouwen werden onderverdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg drie maanden lang wekelijks ‘mindfulness training’ en de andere groep was een lotgenotengroep waarbij de vrouwen elkaar ondersteunden.

Bij de ‘mindfulness training’ –groep was na de drie maanden een duidelijke vermindering van de PDS-symptomen te zien. De training zou een optie kunnen zijn voor mensen met PDS, zo de onderzoekers.

Onderzoeker Dr. Delia Chiaramonte is van mening dat mensen met spijsverteringsaandoeningen mindfulness vaardigheden moeten leren. “Het is 100 procent veilig en het kan mensen op lange termijn helpen met hun aandoening om te gaan.”

De symptomen van PDS zijn buikkrampen, een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree. Pijn kan op verschillende plekken in de buik worden gevoeld. Soms vermindert dit na de stoelgang, soms ook na de maaltijd. De pijn kan zeer hevig zijn, zodat normale bezigheden moeten worden onderbroken of volledig worden stopgezet.

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat geregeld matig bewegen helpt.

Bron: Nu.nl

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “PDS-klachten verminderen door mindfulness training

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>