Koolhydraten onterecht in kwaad daglicht

‘Koolhydraten worden door verschillende diëten (dr. Frank, Montignac, Atkins, etc.) ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld.’ Dit komt naar voren in het artikel Meningen over verzadigd vet, zout, suiker en vezel, in het juninummer van Voeding Nu.

In het artikel laten drie deskundigen zich uit over het gezonder maken van producten. Ze geven hun mening over de inspanningen die bedrijven hebben gedaan voor het verlagen van verzadigd vet, zout en suiker en het verbeteren van de vezelinname.

Zout
Over zout zegt het hoofd afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit Frans Kok ondermeer: ‘Over zoutreductie hoor ik wisselende verhalen, maar recent onderzoek van de Consumentenbond en de VWA laat zien dat er weinig beweging in zit. Er zijn door de Taskforce zout van de FNLI streefwaarden geformuleerd: tussen 2007 en 2009 is 10% zoutvermindering gerealiseerd, maar daarna is er weinig meer gebeurd. De enorme variatie in het zoutgehalte binnen een productgroep valt op; voor kaassoorten is deze variatie 40%, voor pizza’s 60% en voor sauzen maar liefst 80%. Het kan dus wel degelijk met minder zout.’

Verzadigd vet
Over de vetzuursamenstelling zegt Christine Grit, manager Voeding & Gezondheid, van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), onder andere: ‘Zout staat nu hoog op de agenda van bedrijven. Daar heeft de Gezondheidsraad aan bijgedragen door in de Richtlijnen Goede Voeding expliciet het bedrijfsleven op te roepen productaanpassingen door te voeren. Er kan nog wel veel worden verbeterd maar er is veel in gang gezet. De FNLI heeft veel geleerd van de eerste fase van het actieplan zout in levensmiddelen (in 2008 gelanceerd) waarin we er toch in slaagden een 10% vermindering te bewerkstelligen. Wij zoeken nu naar de beste manier om dat momentum vast houden en te versnellen. Belangrijke elementen zijn daarbij transparantie over de commitments van bedrijven en branches en een nauwe samenwerking met de retail.’

Suiker/koolhydraten
Over suiker en koolhydraten zegt Valérie Klostermann, projectmanager van het Voedingscentrum, onder andere: ‘Koolhydraten worden door verschillende diëten (dr. Frank, Montignac, Atkins, etc.) ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld. Het probleem zit bij teveel toegevoegde suikers. Producten met veel toegevoegd suiker leveren over het algemeen vooral ‘lege’ calorieën. Daarbij, aan producten waarvan je dat totaal niet verwacht, wordt nog suiker toegevoegd, bijvoorbeeld gekookte ham. Afhankelijk van de productsoort kan er stapsgewijs wat minder suiker toegevoegd worden of (zoals in dranken) zoetstof toegevoegd worden. In het algemeen geldt dat veel producten (stapje voor stapje) wat minder zoet kunnen worden, denk aan alle toetjes of ontbijtgranendrankjes die daarvoor op de markt worden gebracht. Er zijn al bedrijven die hieraan werken, maar net als bij zoutreductie is het beter als alle betrokken sectoren met reductie van toegevoegd suiker aan de slag gaan.’

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koolhydraten onterecht in kwaad daglicht

  1. joep

    Hallo,
    een tijdje geleden ben ik op internet gaan zoeken naar eem goed dieet vanwege het hebben van een dikke buik waarvan ik gelukkig nu van af ben. Ik ben dan de yoghyrt dieet gaan volgen. Voor verdere informatie kun je op http://www.yoghurtdieet.net gaan kijken. Het is zeker een aanrader

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>