Te weinig slaap op jonge leeftijd verhoogt kans op overgewicht

De kans op het ontwikkelen van obesitas wordt vergroot door onvoldoende slaap op jonge leeftijd. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelandse studie die gepubliceerd is op de website van het British Medical Journal.

De onderzoekers volgden 244 kinderen tussen de drie en zeven jaar. Het gewicht, de lengte en het lichaamsvet van de kinderen werd elk half jaar gemeten. Ook werden het slaapgedrag en de lichamelijke activiteit bijgehouden.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen die op jonge leeftijd niet voldoende sliepen op hun zevende jaar een grotere kans hadden op een te hoog BMI. Ook bij andere risicofactoren, zoals de lichamelijke activiteit, bleek het slaappatroon een grote invloed te hebben.

De oorzaak van een te hoge BMI is niet duidelijk, maar de onderzoekers vermoeden dat het kan komen omdat kinderen door minder slaap meer tijd hebben om te eten. Het zou ook aan de hormoonhuishouding kunnen liggen. Er is meer onderzoek voor nodig.

Kinderen onder de vijf jaar hebben dagelijks ongeveer elf uur slaap nodig. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat te weinig slaap kan leiden tot concentratie-, geheugen- en gedragsproblemen.

Bron: Voedingnu.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>