Afwisselend wel en geen cholesterol mogelijk gunstig effect

Ontstekingen en het risico op cardiovasculaire aandoeningen kan effectief vermindert worden door een dieet waarbij de hoeveelheid cholesterol afgewisseld wordt. Drie dagen mag het cholesterol in de voeding hoog zijn en vier dagen moet de voeding cholesterolvrij zijn. Dit blijkt uit onderzoek van TNO en het UMC Groningen in muizen. Dit dieet kan makkelijker worden volgehouden door mensen die een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten of diabetes.

De wetenschappers verwachten dat het afwisselende cholesteroldieet bij mensen hetzelfde effect heeft als bij muizen. Maar, de studie moet eerst bij de mens worden gedaan voordat wetenschappers en zorgverleners die conclusie mogen trekken. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in PloS ONE.

Onder de Westerse bevolking zijn hart- en vaatziekten een belangrijke doodsoorzaak. Het risico op hart- en vaatziekten kan sterk verminderd worden door voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding. Vaak is het voor mensen moeilijk om een strikt dieet te volgen. Het kunnen wisselen tussen gezonde en minder gezonde maaltijden is mogelijk een goede manier om op lange termijn toch een gunstig effect te bereiken.

Peter Wielinga, projectleider bij TNO, beschrijft de studie als volgt: “Het concept van afwisselende voeding is gebaseerd op resultaten van caloriebeperking bij de mens. Wij hebben onderzocht of een minder streng dieet effect zou hebben en gebruikten cholesterolinname als een model. Uit de studie blijkt dat een dieet met afwisselend 3 dagen een hoge hoeveelheid cholesterol en 4 dagen geen cholesterol bijna alle gunstige effecten als een cholesterolvrij dieet heeft”.

Bron: Medicalfacts.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>