Cholesterolverlagers (statines) en vitamine D

Statines verlagen het cholesterolgehalte in het lichaam, doordat ze de productie van cholesterol in de lever remmen. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde stond onlangs een artikel waarin melding werd gemaakt over de onderschatting van de spierklachten die worden veroorzaakt door gebruik van statines (cholesterolverlagers).

Rond de 10 procent van de statinegebruikers blijkt last te hebben van spierklachten. Frequent gerapporteerde klachten zijn spierpijn in de bovenarmen, bovenbenen, dijen, kuiten en rug. Ook pijnlijke pezen, nachtelijke spierkrampen, vermoeidheid en spierzwakte komen veel voor. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamine D in het bloed samenhangt met deze klachten.

Mensen die statines gebruiken en spierklachten hebben bleken ook te weinig vitamine D in het lichaam te hebben. Wanneer de patiënten extra vitamine D kregen, verdwenen bij 92 procent van hen de klachten. De huisarts kan de vitamine D-waarde in het bloed bepalen.

Bron: http://www.vitamine-info.nl

(MB)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Cholesterolverlagers (statines) en vitamine D

  1. Cholesterolverlagers

    Cholesterol is dan ook nodig voor de lichaamseigen aanmaak van vitamine D onder invloed van zonlicht. Vitamine D is o.a. belangrijk voor sterke botten en spieren. Dit onderzoek zegt trouwens niet zozeer dat statines vitamine D verlagen, tcoh? Ik heb dit onderzoek niet gelezen maar meen namelijk dat er onderzoek is dat aantoont dat vitamine D verhoogd lijkt te worden na statine (wat tegenstrijdig lijkt, statine verlaagd immers cholesterol). Het onderzoek wijst echter in ieder geval op de suggestie dat vitamine D de spierklachten kan verbeteren. Hoe dan ook, interessant!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>