PvdA: Inspectie moet ziekenhuisvoeding bekijken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet er voortaan op toezien dat patiënten in ziekenhuizen voldoende goede voeding binnenkrijgen. De PvdA fractie in de Tweede Kamer zal hiervoor pleiten bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid voor volgend jaar.

Volgens het Tweede Kamerlid Verbeet klagen veel specialisten erover dat ze ondervoede patiënten op hun operatietafels krijgen. De patiënten lopen bij operaties extra grote risico’s op complicaties. Daarbij duurt het veel langer voordat ze herstellen.

Volgens Verbeet speelt het probleem van ondervoeding in ziekenhuizen al jaren. “Het lukt de specialisten niet om er aandacht voor te krijgen.” Het zou met name om oudere patiënten gaan. Door hun ziekte hebben ze geen eetlust. Verbeet: “Het ziekenhuispersoneel neemt de volle bordjes na een tijdje weer keurig mee. Niemand is er verantwoordelijk voor dat een patiënt voldoende eet”.

De PvdA wil dat er regels komen voor ziekenhuizen omtrent de hoeveelheid voedingstoffen die patiënten moeten binnenkrijgen. De inspectie kan de uitvoering van die regels dan vervolgens controleren.

Erg mooi dat er iets aan het ondervoedingsprobleem moet worden gedaan, maar naar mijn idee is regels hiervoor niet echt zinvol. Willen ze de patient een boete geven als hij niet voldoende heeft binnengekregen? Het is veel beter om de initiatieven die er momenteel zijn te stimuleren en ondersteunen. Zoals de patienten meer voeding buiten de vaste maaltijden om aan te bieden, door middel van “Snack-karren”.

bron: spits

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “PvdA: Inspectie moet ziekenhuisvoeding bekijken

  1. flower

    hmm…this could be a lot nicer I think :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>