Oud en dik gaat prima samen!

Dikke ouderen gaan niet eerder dood dan mensen met een normaal gewicht. Wie overgewicht of obesitas heeft, kan net zo lang leven als een slanke, sportende senior. Deze conclusie werd getrokken door onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Het onderzoek werd gehouden onder bijna 6500 Nederlandse mannen en vrouwen ouder dan 55 jaar.

Voor sommigen is dit niet een opmerkelijke uitkomst, omdat mensen met overgewicht niet per sé ziek zijn, dus prima gezond van binnen zijn en dus ook oud kunnen worden. Als je overgewicht hebt, heb je wel een groter risico op het krijgen van ziektes zoals diabetes mellitus.

Waarom ouderen die dik zijn dezelfde levensverwachting hebben als niet dikke ouderen, is niet uit het onderzoek naar voren gekomen. Misschien omdat ze letterlijk meer vet hebben en eventueel ziekenhuisbezoeken beter doorstaan, is een gissing.

Nu zou je denken dat ouderen met overgewicht dan ook niet op dieet hoeven als ze toch even lang leven als de ouderen met gezond gewicht. Maar ik denk altijd aan hoe zit het met de kwaliteit van leven? Dus hoe word je ouder? Ben je gelukkig, vitaal, actief etc. Als je niets te klagen hebt, dan is er niets aan de hand natuurlijk. Maar als je wel ergens last van hebt, kun je middels leefstijl aanpassen hier verbetering in aanbrengen. Een diëtist kan hierbij helpen.

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>