Ouderen volgen vitamine D advies niet op

De Gezondheidsraad adviseert ouderen extra vitamine D te gebruiken, maar slechts 20-25% van de ouderen volgt het advies ook daadwerkelijk op.  Onderzoek van Prof.dr. Marjolein Visser, Hoogleraar Voeding en ouderen aan de VU Amsterdam, geeft aan waarom 70-plussers geen vitamine D nemen. Zo’n 30% heeft als reden ‘ik eet gezond’, 24% noemt ‘ik ben gezond’ en 21% heeft er nog nooit aan gedacht. Als de dokter het adviseert, zou 35% het wel nemen en 27% zou dat doen als de gezondheid verslechtert. Slechts 16% vindt het echt niet nodig.

 

 

‘Een hoge inname van vitamine D gaat gepaard met 20 à 30% minder fracturen (botbreuken) en valincidenten’, zo stelt prof.dr. Lisette de Groot, hoogleraar Voeding van de oudere mens aan Wageningen Universiteit. Vitamine D tekort komt vaak voor. Met gewone voeding is het heel lastig om voldoende vitamine D binnen te krijgen, vooral ouderen eten vaak minder. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en zit vooral in vette producten, zoals volle melkproducten, roomboter en vette vis. Aan halvarine en margarine wordt vitamine D verplicht toegevoegd. Om voldoende vitamine D binnen te krijgen zou je elke dag een flinke portie vette vis moeten eten. Ook denken veel ouderen dat ze via de zon vitamine D binnen krijgen, maar met het ouder worden is de huid minder in staat vitamine D op te nemen. Belangrijk ook is om te weten dat vitamine D niet alleen goed is voor de botten, maar ook voor de spieren. Daarnaast is het goed voor de weerstand het kan het mogelijk helpen bij diabetes en tegen depressie.

Voor vrouwen vanaf 50 jaar wordt 10 mcg (400 IE) vitamine D geadviseerd en bij mannen en vrouwen vanaf 70 jaar wordt 20 mcg (800 IE) aanbevolen.

Bron: http://www.nieuwsvoordietisten.nl

MB

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>