Vitamine C verlaagt kans op hersenbloeding

Vitamine C-rijke voeding,  kan mogelijk het risico op een hersenbloeding verlagen. Dit blijkt uit een onderzoek van de American Academy of Neurology.

Er waren 65 mensen betrokken bij het onderzoek die een hersenbloeding hadden gehad. Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat in het hoofd, waardoor er bloed in het hersenweefsel stroomt. Deze mensen werden vergeleken met 65 gezonde proefpersonen. Bij alle deelnemers werd het vitamine C-gehalte in het bloed gemeten.

sinaasappelsap

 

 

Te weinig vitamine C
Van alle deelnemers had 41 procent een normaal vitamine C-gehalte in het bloed. 45 procent had een laag gehalte vitamine C en 14 procent had een vitamine C-tekort. Over het algemeen hadden de gezonde proefpersonen een normaal vitamine C-gehalte in het bloed, terwijl de patiënten die een hersenbloeding hadden doorgemaakt weinig vitamine C in hun bloed hadden.

Risicofactor
“Onze resultaten laten zien dat een vitamine C-gebrek beschouwd moet worden als een risicofactor voor dit type beroerte, net als een hoge bloeddruk, alcohol drinken en overgewicht”, zegt Stéphane Vannier van het Pontchaillou University Hospital. Mogelijk speelt vitamine C ook een rol in het verlagen van de bloeddruk en het gezond houden van de bloedvaten.

Bron: Medical Xpress

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>