Eetstoornis kan mogelijk invloed hebben op onbewuste bewegingen

Het verstoorde lichaamsbeeld dat mensen met anorexia nervosa hebben blijkt van invloed te zijn op de onbewuste bewegingen die zij maken. Dit stellen onderzoekers van de Utrecht Universiteit in een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift PLOS ONE.

Eerdere studies naar anorexia nervosa richtten zich voornamelijk op de verstoorde beleving van het lichaamsbeeld van de patiënten. In deze studie werd onderzocht hoe deze eetstoornis kan leiden tot onbewuste bewegingen van het lichaam waarbij duidelijk is dat de patiënten denken dat ze dikker zijn dat ze in werkelijkheid zijn.

Vrouwen met anorexia nervosa
Negenendertig vrouwelijke studenten, ouder dan 18 jaar en zonder fysieke beperkingen, namen deel aan het onderzoek. 19 deelnemers hadden een eetstoornis, waarvan 13 met anorexia nervosa en 6 met de eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (NAO). De controlegroep bestond uit 20 deelnemers zonder eetstoornis.

Deuropening
Aan alle deelnemers werd gevraagd om door deuropeningen van verschillende breedte te lopen. Het moment dat de deelnemers hun schouders draaiden om door de deuropening te komen, werd geobserveerd. Tijdens deze actie, kregen de deelnemers een taak te doen, zodat de onbewuste motorische actie kon worden waargenomen. De deelnemers wisten niet dat schouderrotatie het echte doel van het onderzoek was, maar dachten dat de uit te voeren taak het doel was.

Schouderbeweging
De gezonde deelnemers begonnen te draaien met hun schouders toen de breedte van de deuropeningen 25 procent breder was dan hun schouderbreedte. De deelnemers met anorexia begonnen al te draaien toen de breedte van de deuropening 40 procent breder was dan hun schouderbreedte.

Verstoorde beleving
Hieruit concluderen de onderzoekers dat de anorexiapatiënten eerder dan gezonde mensen denken dat ze te dik zijn om zonder te draaien door een deuropening te lopen. De verstoorde beleving van de lichaamsomvang van anorexiapatiënten heeft niet alleen invloed op het denkpatroon, maar ook op hoe de patiënten bewegen.

Bron: http://www.voedingnu.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>