Te weinig calcium heeft slechte invloed op bijschildklierhormonen

Voldoende calcium is niet alleen belangrijk voor je botten en tanden. Als vrouwen die weinig calcium (kalk) binnenkrijgen, hebben zij een verhoogde kans op de hormoonaandoening hyperparathyreoïdie. Dat blijkt uit onderzoek van het Brigham and Women’s Hospital.

Bij primaire hyperparathyreoïdie (PHPT) produceren de bijschildklieren teveel hormonen met verzwakte botten, botbreuken en nierstenen als resultaat. De afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken laten zien dat onbehandelde PHPT de kans op een hoge bloeddruk, hartaanval en beroerte vergroot.

 

 

Calcium
Het is bekend dat de calciuminname de productie van het bijschildklierhormoon beïnvloedt. Je zou dus zeggen dat calcium een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van PHPT. Hier waren echter nog geen wetenschappelijke bewijzen voor.

Onderzoek
De Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de gegevens van 58.354 vrouwen tussen de 39 en 66 jaar. De vrouwen werden gevolgd gedurende een periode van 22 jaar en in die periode kregen 277 vrouwen PHPT. Elke vier jaar vulden de vrouwen een vragenlijst in over andere hun eetpatroon.

Uit de resultaten kwam naar voren dat vrouwen die veel calcium via hun voeding binnenkrijgen 44 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van PHPT. Daarbij hadden vrouwen die dagelijks een calciumsupplement(500 milligram) slikten 59 procent minder kans op de aandoening, dan vrouwen die dat niet deden.
Vervolg
“Een verhoogde calciuminname – zowel via voeding als een supplement – hangt samen met een verlaagd risico op PHPT bij vrouwen”, aldus de onderzoekers. “Misschien wordt dit verband deels veroorzaakt door aspecten waar we niet voor gecontroleerd hebben. Dat zal vervolgonderzoek uit moeten wijzen.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Bron:http://www.bmj.com

(MB)

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Te weinig calcium heeft slechte invloed op bijschildklierhormonen

  1. silver price

    Het is opvallend dat botontkalking het meest voorkomt in landen waar consumptie van zuivel juist hoog is. Een onderzoek van de Harvast Medical School, gepubliceerd in American Journal of Public Health, waarbij 120.000 vrouwen gedurende 12 jaren werden gevolgd, toonde aan dat bij vrouwen die minimaal twee glazen melk per dag dronken, 45% meer heupfracturen voorkwamen vergeleken met de andere deelnemers. Mogelijke verklaringen voor de negatieve effecten van melk zijn de verkeerde verhouding tussen calcium, magnesium en fosfor, de verzadigde vetten, de bijdrage aan een overschot van dierlijk eiwit, het binden van maagzuur door melk en het feit dat een groot gedeelte van het calcium in melk gebonden is als het anorganische calciumcarbonaat. De zure zuivelproducten zoals biogarde kwark en yoghurt zijn een stuk beter.

      /   Reply  / 
  2. gold price

    Vooralsnog is het onbekend hoe pre-eclampsie ontstaat. Mogelijk is de groei van placentaweefsel gestoord door een auto-immuunreactie van de zwangere vrouw op antigenen van de aankomende vader. Ook zijn er aanwijzingen dat erfelijkheid een rol speelt: zo komt het in bepaalde families voor dat zowel moeder als dochter in hun eerste zwangerschap pre-eclampsie ontwikkelen. In 2005 werd door onderzoek van de VU een gen gelocaliseerd dat voor het ontstaan van pre-eclampsie verantwoordelijk kan zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>