De feestdagen door zonder maag- of darmproblemen

Door al de lekkere dingen tijdens de feestdagen kan het gebeuren dat na het genot van veel lekkernijen maagpijn, buikkrampen, diarree, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel het gevolg is. Hier een paar tips om dit te voorkomen.

Opgeblazen gevoel
Ons lichaam kan door bepaalde voedingsmiddelen meer gassen produceren dan normaal. Bijvoorbeeld koolsoorten, peulvruchten zoals witte of bruine bonen, knoflook, prei en ui kunnen voor meer gasproductie zorgen dan normaal. Ook frisdranken kunnen de gasproductie verhogen. Dit betekend natuurlijk niet dat u deze voedingsmiddelen niet meer mag eten. Maar als u een gevoelige maag hebt dan kunt u de inname wel beperken.

Tijd nemen
Door te snel of te veel te eten kan de gasproductie verhoogd worden. Eet daroom langzaam en rustig. Hierdoor merkt u beter of u al verzadigd bent of niet. Na ongeveer 20 minuten wordt een signaal aan de hersens doorgegeven. Wacht dus zo lang voordat u aan een tweede portie begint.

 

Brandend maagzuur
Veel mensen hebben last van brandend maagzuur, dus ook tijdens de feestdagen zullen er veel mensen weer last van krijgen. Stress, vette voeding en te veel alcohol kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Plan daarom deze drukke periode op voorhand om stress te beperken. Overdrijf niet met alcohol, probeer de hoeveelheid te beperken door wijn af te wisselen met water

Diarree
Diarree is een vaak voorkomend symptoom tijdens het feestseizoen. Te veel vette voeding en stress kunnen de oorzaak zijn. Maar ook door bedorven voedsel kan diarree ontstaan. Extra opletten bij de bereiding en de bewaring van het eten kan risico’s zoals bedorven eten beperken. Krijgt u er toch mee te maken, zorg dan voor dat u voldoende vocht binnen krijgt.

Obstipatie
We reageren allemaal anders op veranderingen in ons eetpatroon, bij sommige mensen kan dit betekenen dat hun spijsverteringsstelsel ook op vakantie gaat. Een gebrek aan beweging kan hier eveneens voor zorgen. Probeer daarom elke dag in de feestperiode een halfuur actief te zijn. Een korte wandeling na de lunch kan al een verschil maken bij verstopte darmen. Zorg er ook voor dat u genoeg vezels opneemt door fruit en groenten te eten om de darmen in beweging te houden. 

Bron: HLN.be

(JA)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>